Ιωνάς Νικολάου: Θα ζητήσουμε έκδοση προσώπων που έχουν ευθύνη για τις τράπεζες

11:55 3/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει την έκδοση από τις ελληνικές αρχές κάποιων προσώπων αν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και έχουν ευθύνη για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στην ΜΜΑΔ.

Ερωτηθείς κατά πόσο εννοεί τον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν εννοεί κανένα πρόσωπο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, και στα πλαίσια εφαρμογής της οδηγίας

της ΕΕ και των εθνικών νομοθεσιών, αναμένεται πως όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει την έκδοση κάποιων προσώπων που εμπλέκονται ή σχετίζονται με ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στην Κύπρο ή στα θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες, αναμένεται να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση.

Σίγουρα, πρόσθεσε, «κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει πολίτες του τόπου του να διώκονται σε οποιαδήποτε δικαστήρια, αλλά αντιλαμβάνεστε υπάρχουν οι διεθνείς υποχρεώσεις, υπάρχουν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και για αυτό το λόγο καλούνται και τα δικαστήρια να αποφασίσουν επί των θεμάτων αυτών, κατά πόσο θα πρέπει να εκδοθεί κάποιος».

Είπε επίσης ότι στην περίπτωση με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι το δικαστήριο που έχει αποφασίσει και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ανταποκριθεί στα πλαίσια των υποχρεώσεών της με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα, εντός των χρονικών πλαισίων που προσδιορίζονται στο νόμο, προς το αίτημα των ελληνικών αρχών.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τις κυπριακές αρχές η έκδοση του κ. Βγενόπουλου, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε ότι αν προκύψει οτιδήποτε μέσα από την ποινική διερεύνηση ζητημάτων που διερευνούνται σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, θα υποβληθεί αίτημα για την έκδοση κάποιων προσώπων.

«Αν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και έχουν ευθύνη και τα οποία θα δικαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ζητηθεί έκδοσή τους, όποια κι αν είναι αυτά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα