Ηλιάδης: “Δεν θα υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή”

12:12 7/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εργαζόμαστε για τη λύση και είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό, ανέφερε σήμερα, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Κυθραιωτών, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος τόνισε ότι η ενότητα είναι όρος επιβίωσης.

Τριανταοκτώ χρόνια μετά, η κυπριακή τραγωδία δεν έχει τέλος, οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες μας λεηλατούνται, η πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται, η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού συνεχίζεται ενώ τα τουρκικά στρατεύματα αποτελούν μόνιμη απειλή για το μέλλον, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας.

Σημείωσε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται σε αδιέξοδο και ότι η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.

Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε, δεν είναι από μόνη της αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Υπουργός, αντί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης συνεχίζει να παραβιάζει βάναυσα τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Σημείωσε ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ με πλήρη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η Τουρκία στην έλλειψη νομιμοποίησης και επιχειρημάτων εκτρέπεται, απειλεί, προκαλεί, αυθαιρετεί και παρανομεί.

Ο Δημήτρης Ηλιάδης επεσήμανε πως η Κύπρος θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται το ίδιο υπεύθυνα και αποφασιστικά και αναπτύσσει σχέσεις και διασυνδέσεις με σοβαρές χώρες και παράγοντες ώστε μέσα από τις συνεργασίες να διασφαλίζεται η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη στην περιοχή στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου.

Η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ είναι ακόμη ένας σοβαρός λόγος, μαζί με πολλούς άλλους, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος ώστε με τη λύση όλοι οι Κύπριοι να απολαύσουν τον πλούτο του τόπου μας και να ανοίξουμε ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον, είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και είναι εδώ που καλούμε την Τουρκία να συμπεριφερθεί ως σύγχρονο κράτος, τερματίζοντας την στρατιωτική κατοχή και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι αυτή την περίοδο που η Κύπρος ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Τουρκία απειλεί, εκβιάζει, και προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους επιδιώκει να ενταχθεί και η συμπεριφορά της ενοχλεί, προκαλεί και απορρίπτεται από τα όργανα, τους θεσμούς και τους εταίρους της ΕΕ. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι να απομονώνεται, να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες και να περιορίζει ακόμη περισσότερο τις έτσι κι αλλιώς χλωμές ευρωπαϊκές της προοπτικές, είπε ο κ. Ηλιάδης.

Ανέφερε πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ «όχι μόνο δεν επηρεάζεται, άλλα προχωρεί με ιδιαίτερη επιτυχία, παράγει έργο και υπηρετεί τις μεγάλες πολιτικές της ΕΕ» και «η Κύπρος αναδεικνύεται σε ένα αξιόπιστ

Keywords
Τυχαία Θέματα