Ικανοποίηση για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μακαρίου, 28 χρόνια μετά, εκφράζει ο Ν. Κοτζιαμάνης

13:02 3/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ικανοποίησή του για την τέλεση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, 28 χρόνια μετά, εξέφρασε ο καλλιτέχνης του έργου Νικόλαος Κοτζιαμάνης, λέγοντας παράλληλα ότι είναι λυπηρό που δεν γίνονται στον χώρο, για τον οποίο έχει ο ανδριάντας δημιουργηθεί, το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

«Επιτέλους, μετά από 28 χρόνια τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Εθνάρχη» είπε ο κ. Κοτζιαμάνης, μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής, στο Θρονί.

Ευχαρίστησε «όλους όσους υποστήριξαν το όραμα και φρόντισαν με κάθε τρόπο να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του

ανδριάντα», ιδιαίτερα, όπως είπε, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Α’.

Είπε επίσης ότι ο ανδριάντας αποτέλεσε αμφιλεγόμενο θέμα από τα πρώτα χρόνια της ανέγερσής του, «θέμα αστήρικτων κατηγοριών και αστήρικτων εκτιμήσεων, κυρίως από ειδήμονες και μη, ιδίως μη».

Ανέφερε εξάλλου ότι το μέγεθος του έργου «δεν ήταν αποτέλεσμα της μεγαλομανίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου» ούτε δική του εισήγηση ή ιδέα, αλλά «καθαρά ιδέα, επιλογή και εισήγηση του καλλιτέχνη, αφού έβλεπε το ιστορικό πρόσωπο στις διαστάσεις που θα έπρεπε να έχει μέσα στον χώρο για τον οποίο προοριζόταν».

Συμπλήρωσε ότι οι διαστάσεις αυτές «διαχρονικά ξεπερνούν τον χώρο και τα ανθρώπινα μέτρα» ενώ είπε ότι στη σκέψη του καλλιτέχνη αναδυόταν ο συμβολισμός της σχετικής στενότητα του χώρου της Αρχιεπισκοπής, σε συνάρτηση με το μέγεθος του ανδριάντα.

Τα μεγέθη αυτά συμβόλιζαν «τον Εθνάρχη που υψώθηκε πάνω από τα ανθρώπινα μέτρα, αλλά και τον τιτάνιο αγώνα ενός μικρού λαού για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας», είπε ο κ. Κοτζιαμάνης.

Είπε τέλος ότι «σήμερα που ο ανδριάντας συνεχίζει την πορεία του μέσα στο χρόνο», «η τιμή του χώρου που του στέρησαν αποδίδεται με όλη την ευλάβεια και τον σεβασμό που του αρμόζει» από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο και την κυκκωτική αδελφότητα, που ξανάφεραν «πίσω στο σπίτι του, το παιδί τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα