Ιαπωνία: Καθυστέρηση πληρωμών 63 δισ. δολαρίων λόγω κρίσης ρευστότητας

12:33 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα καθυστερήσει την πληρωμή δαπανών ύψους 5,0 τρισεκατομμυρίων γεν (63 δισεκατομμυρίων δολαρίων), καθώς η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση ρευστότητας που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε στάση πληρωμών, μέσα σε λίγους μήνες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για να καλυφθούν έξοδα καθώς το πολιτικό αδιέξοδο δεν επέτρεψε την έγκριση νομοσχεδίου

για την έκδοση χρεογράφων που απαιτούνται ώστε να βοηθηθεί η Κυβέρνηση να πληρώσει το 40% των δαπανών του Τόκιο κατά το φορολογικό έτος που λήγει τον Μάρτιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Jun Azumi προειδοποίησε την Παρασκευή ότι τα δημόσια αποθέματα θα “στεγνώσουν ως επί το πλείστον στα τέλη Νοεμβρίου” αν η αντιπολίτευση συνεχίσει να διατηρεί το αδιέξοδο, με τη λειτουργία του σημερινού Κοινοβουλίου να είναι προγραμματισμένη να τερματιστεί το Σάββατο. Η επαναλειτουργία του αναμένεται τον Οκτώβριο.

“Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρέπει να κάνουμε περαιτέρω καθυστερήσεις (πληρωμών), το Νοέμβριο,” είπε ο κ. Azumi σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, από το τέλος του Β `Παγκοσμίου Πολέμου έχει το Τόκιο να αναγκαστεί να περιορίσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Οι δαπάνες που θα επηρεαστούν περιλαμβάνουν φορολογικές επιχορηγήσεις στους δήμους, ενισχύσεις για πανεπιστήμια και υποστήριξη σε επιχειρήσεις που συνδέονται με την κυβέρνηση, ανέφερε το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομικών.

Η καθυστέρηση πληρωμών απειλεί επίσης να παρεμποδίσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό καθοδηγείται από μαζικές δαπάνες για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τις καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου έτους, είπε ο κ. Azumi.

Τον περασμένο μήνα, η αντιπολίτευση που ελέγχει την Ανω Βουλή έπληξε τον Πρωθυπουργό Yoshihiko Noda με πρόταση μομφής, απαιτώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα