Ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό ζητά ο Αναστασιάδης

11:52 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη για ενεργότερη παρουσία της ΕΕ στο Κυπριακό, ώστε να διαφανεί κατά πόσο οι θέσεις της τ/κ και τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Γουϊλιαμ Χέιγκ, στη Λευκωσία.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν

το πρωί στην οικία του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία και η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στον κ. Χέιγκ τα προβλήματα που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

«Αυτό που έχω πει είναι ότι χρειάζεται η ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ, προκειμένου να ελεγχθεί αλλά και να διαφανεί πόσο συμβατές προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι οι προτάσεις που θα κατατίθενται από τ/κ ή τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε είναι είτε δεν είναι διαπραγματευτής η Τουρκία» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι ενεργώς παρούσα», προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι διαφωνεί» ο κ. Χέιγκ.

Ανέφερε εξάλλου ότι εξήγησε στο Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ότι στις όποιες προτάσεις του ποτέ δεν συμπεριέλαβε τη Βρετανία, «γιατί απλούστατα δεν έχει λόγο, τουλάχιστον για τα θέματα των εσωτερικών πτυχών».

Εκεί που η Κυπριακή Δημοκρατία, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν λόγο ενεργού εμπλοκής είναι στις διεθνείς συμβάσεις Εγκαθίδρυσης, Συμμαχίας και Εγγυήσεων, είπε.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε πει ότι [οι Βρετανοί] θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις πολιτικές τους, γιατί υπάρχει μια πιο αυξημένη ευαισθησία στους Ε/κ, σαν αποτέλεσμα πολιτικών που εκδηλώνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και που θεωρούν σαν εχθρικές».

Πρόσθεσε ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών τον διαβεβαίωσε ότι προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν ουδέτεροι και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε διάλογος επαναρχίσει, να γίνει υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι συνομίλησαν και για την οικονομική κρίση, καθώς και γενικότερα για τα προβλήματα στις σχέσεις του Συντηρητικού Κόμματος με το ΕΛΚ, οι οποίες, όπως είπε, είναι σε διάσταση.

Δήλωσε τέλος ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε παρά πολύ φιλικό κλίμα, καθώς όπως ανέφερε, οι δύο άνδρες γνωρίζονται από τα νεανικά τους χρόνια όταν ο κ. Χέιγκ ήταν στην νεολαία του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και αργότερα, όταν ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα