Η Βρετανία ελπίζει οι συνομιλίες για Κυπριακό να είναι επιτυχείς

18:44 17/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ελπίδα ότι ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό θα είναι επιτυχής, εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Μάθιου Κιντ, σημειώνοντας ότι η Βρετανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βοηθήσει τις δύο πλευρές να κατανοήσουν τις ανησυχίες αμφοτέρων και να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κιντ είπε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν “να μιλήσω στον Πρόεδρο για εκείνα τα οποία το Ηνωμένο

Βασίλειο και η Κύπρος κάνουν μαζί και να βεβαιωθώ ότι είναι ικανοποιημένος με την κατεύθυνση που έχει πάρει η συνεργασία, και πιστεύω πως είναι”.

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψη της Βρετανίας για το νέο γύρο συνομιλιών, ο κ. Κιντ είπε εξέφρασε την ελπίδα αυτή η νέα αρχή να δουλέψει.

“Ελπίζω ότι η πρόθεση που έχει εκφράσει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος ότι αυτή θα πρέπει να είναι μια νέα αρχή, με νέα ενέργεια και νέες ιδέες, θα μπορέσει να δουλέψει. Η εντύπωσή μου είναι ότι τα μέρη προετοιμάζονται σοβαρά για την επανέναρξη τον ερχόμενο μήνα και αυτό θα πρέπει να γίνει, και ελπίζω ότι θα οδηγήσει σε πρόοδο γρήγορα και καλά”, είπε.

Σε ερώτηση για την πρόταση της Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο κ. Κιντ είπε ότι “θα ήταν υπέροχο να επιστραφεί η Αμμόχωστος”.

“Νομίζω ότι είναι μεγάλη δουλειά, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά η κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό θα έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο κλίμα των διαπραγματεύσεων γενικότερα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να αναμένει κανείς ότι η πρόταση για την Αμμόχωστο θα αποτελέσει μέρος της νέας δυναμικής για τις δύο πλευρές για να επιδείξουν καλή θέληση, ο κ. Κιντ είπε ότι “χρειάζεται κανείς να μιλήσει με τις δύο πλευρές απευθείας μέσα στις διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει άποψη επ` αυτού”, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι “από εδώ που καθόμαστε μπορούμε να έχουμε αίσθηση για το πόσο καλά ακριβώς θα μπορούσε να δουλέψει”.

Ερωτηθείς τί μπορεί να κάνει η Βρετανία για να βοηθήσει, ο κ. Κιντ είπε ότι “το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, αυτό που πάντα προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να είμαστε σε επαφή με τις δύο πλευρές για να βοηθήσουμε τις πλευρές να κατανοήσουμε κάποιες από τις πραγματικές ανησυχίες της άλλης, να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα προβλήματα, να βρουν τρόπους γύρω από τις γνωστές δυσκολίες, ώστε να τις βοηθήσουμε να φθάσουν κάπου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα