Η Βουλή τίμησε την Ημέρα κατά του Φασισμού, τα Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και τον Ιχσάν Αλί

20:26 7/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με μονόλεπτη σιγή και προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, τιμήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Αίθουσα της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού, η Διεθνής Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και η επέτειος του θανάτου του Ιχσάν Αλί.

Επιτρέψτε μου προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ σε δύο παγκόσμιες ημέρες, στην Παγκόσμια Ημέρα

κατά του Φασισμού, , και στη Διεθνή Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, στις 11 Νοεμβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού τιμάται κάθε έτος στις 9 Νοεμβρίου και καθιερώθηκε εις ανάμνηση της εφιαλτικής “Νύχτας των Κρυστάλλων”, όπως έμεινε στην ιστορία το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων, την 9η Νοεμβρίου 1938, “κατά την οποία”, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “Γερμανοί ναζιστές λεηλάτησαν χιλιάδες εβραϊκά καταστήματα και συναγωγές, σκότωσαν στο πέρασμά τους και συνέλαβαν περισσότερους από 30 χιλιάδες Εβραίους, για να τους οδηγήσουν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως”.

“Το γεγονός αυτό, που και τότε προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, “σηματοδότησε την απαρχή της μεγαλύτερης θηριωδίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Ολοκαυτώματος”.

“Τραγική ιστορική συνάφεια”, συνέχισε ο κ. Ομήρου, “συνδέει την 9η με την 11η Νοεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα Ανάμνησης, κατά την οποία τιμούμε τα θύματα του Α΄ και Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου”.

“Πέραν των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανάμεσά τους και Κύπριοι εθελοντές που συστρατεύθηκαν με τις συμμαχικές δυνάμεις, θυσιάσθηκαν με τρόπο οικτρό στα δέκα έτη φρίκης του 20ού αιώνα, όσα διήρκεσαν οι δύο πόλεμοι”, δήλωσε ο κ. Ομήρου.

“Ζούμε σήμερα, σε πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής κρίσης “, πρόσθεσε, “την αναβίωση του ναζισμού και ο κίνδυνος της εκκόλαψης του αυγού του φιδιού ελλοχεύει ξανά”.

“Δεν είναι πια ένα φάντασμα”, αλλά “είναι μια υπαρκτή απειλή για την κοινωνία και τη δημοκρατία”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, δηλώνοντας πως, “αναλογιζόμενοι τις εκατόμβες των νεκρών των δύο πολέμων, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής, αλλά και δεσμευόμαστε πως, ως συντεταγμένη πολιτεία και ως κοινωνία, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά στο ρατσισμό, στον εθνικισμό, σε καμμιάν πράξη και θεωρία φασιστική να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε ένα νέο όλεθρο, στον αφανισμό και στην καταστροφή”.

“Επίσης σήμερα”, είπε ο κ. Ομήρου, “συμπληρώνονται 35 έτη από το θάνατο του μεγάλου Κύπριου πολιτικού και πρωτομάχου της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, του Ιχσάν Αλί”.

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “ο Ιχσάν Αλί εκδαπάνησε ολόκληρη τη ζωή του για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια σε ξένες επεμβάσεις και με τις πρωτοβουλίες και τη δράση του υπηρέτησε την ειρήνη, τη δημιουργική συμβίωση και το όραμα μιας κοινής πατρίδας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της”.

Keywords
Τυχαία Θέματα