Η βία δεν είναι η απάντηση, λένε ΟΗΕ – ΕΕ για Αίγυπτο, στους 95 οι νεκροί

17:52 14/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έντονα καταδικάζει τη βία που σημειώθηκε σήμερα στο Κάιρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από πράξεις βίας και να ξεκινήσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από την επιδρομή της Αστυνομίας σε χώρο διαμαρτυρίας των υποστηρικτών του καθαιρεμένου Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έφτασε τους 95, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters,

που επικαλείται το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου.

«Υπάρχουν νεκροί αστυνομικοί και πολίτες. Αναμένουμε να λάβουμε πιο πολλές λεπτομέρειες», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Χαμντί Αμπντέλ Καρίμ, προσθέτοντας ότι 874 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Με δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού, ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βία σήμερα στο Κάιρο που προέκυψε όταν οι Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν βία για να διαλύσουν καθιστικές και άλλες διαδηλώσεις στο Κάιρο».

Παρόλο που ο ΟΗΕ ακόμη συγκεντρώνει επακριβείς πληροφορίες για τα σημερινά γεγονότα, προστίθεται στη δήλωση, «φαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «καλεί όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην προώθησης πραγματικής συμφιλίωσης χωρίς αποκλεισμούς».

Παρόλο που αναγνωρίζει ότι τα ‘πολιτικά ρολόγια’ δεν γυρίζουν πίσω, ο Μπαν Γκι-μουν πιστεύει ακράδαντα ότι η βία και η υποκίνηση (βίας) από οποιαδήποτε πλευρά δεν είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος, αναφέρεται.

«Έντονη ανησυχία» για τις σημερινές αναταραχές εκφράζει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, Linas Linkevičius, καλώντας «όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να απέχουν από πράξεις βίας και να ξεκινήσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης».

«Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας και να επιλυθούν οι πολιτικές διαφωνίες, μέσω ειρηνικής οδού, καθώς και να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων το πιο σύντομο δυνατόν», προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα