Η Βελκουλέσκου συστήνει πιστή εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος (Upd)

18:53 18/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη σημαντική πρόοδο που διαπιστώθηκε κατά την πρώτη επιθεώρηση της εφαρμογής από τις κυπριακές Αρχές των όρων που συνοδεύουν το κυπριακό πρόγραμμα, επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους, μέσω τηλεδιάσκεψης, η επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Παράλληλα, συνέστησε την πιστή εφαρμογή του, επισημαίνοντας πως λόγω των μακροοικονομικών δυσκολιών οι στόχοι πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι.
«Η επιθεώρηση βρήκε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός

των στόχων του (on track), με τις δημοσιονομικές και τους μεταρρυθμιστικές του προϋποθέσεις να εκπληρώνονται», είπε, προσθέτοντας ότι βάση αυτών το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την πρώτη επιθεώρηση.
Αναφερόμενη στην πρόοδο που σημειώθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επισήμανε:
Α) Την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση χωρίς την υποστήριξη του δημοσίου της Τράπεζας Κύπρου, η οποία εξήλθε του καθεστώτος της διάλυσης (resolution) στα τέλη Ιουλίου.
Β) Ανακοινώθηκε στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας και εγκρίθηκε πρόσφατα η σχετική νομοθεσία.
Γ) Ανακοινώθηκε η αναδόμηση και ανακεφαλαιοποίηση των συνεργατικών με χρήματα του δημοσίου, όπου χρειάζεται. Ο τομέας αυτός θα «σταθεροποιηθεί» (consolidated) σημαντικά, είπε, παραθέτοντας επιπρόσθετα και την πρόσφατη νομοθεσία που ενέκρινε η βουλή για την επίβλεψή του.
Δ) Η έκδοση στα τέλη Αυγούστου ενός οδικού χάρτη για την σταδιακή άρση των πιστωτικών περιορισμών. Ο οδικός αυτός χάρτης συνδέει την άρση των υπαρχόντων περιορισμών με την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων στη στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα.
«Εξαρτάται περισσότερο από το διακύβευμα (το στόχο) παρά το χρόνο και διατηρεί την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή του σε μικρο-εξελίξεις», είπε.
Για τα δημοσιονομικά, ανέφερε ότι οι στόχοι του Ιουνίου εκπληρώθηκαν άνετα, εξ αιτίας των μέτρων προσαρμογής που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2012, καθώς και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, βάσει του προγράμματος.

«Βλέποντας στο μέλλον, οι Αρχές έχουν ενώπιόν τους μία πλήρη πολιτική ατζέντα», είπε.
Αναφερόμενη ειδικά στην Τράπεζα Κύπρου, είπε πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη πρέπει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο αναδόμησης (restructuring), με στόχο την επιστροφή της στην κερδοφορία. Επίσης ότι χρειάζεται να προχωρήσουν βάσει των σχεδιασμών η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και των Συνεργατικών.
Για την πορεία της άρσης των πιστωτικών περιορισμών, είπε πως «πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά, διασφαλίζοντας την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Τέλος επισήμανε την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση της επιτήρησης του τραπεζικού τομέα και της εφαρμογής των κανονισμών, την εφαρμογή του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την ενίσχυση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των χρεών του ιδιωτικού τομέα.
Στα δημοσιονομικά, υπογράμμισε την ανάγκη τη πιστής τήρησης των στόχων του προϋπολογισμού, εξ αιτίας της πολύ υψηλής μακροοικονομικής αβεβαιότητας.
«Η μακροοικονομική προοπτική παραμένει δύσκολη. Αν κι η οικονομική ανάπτυξη στο πρώτο ήμισυ του έτους ήταν κάπως καλύτερη από την αναμενόμενη, η μακροοικονομική βάση κι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος παραμένουν αμετάβλητοι, με δεδομένες την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο για επιδείνωση».
Για τα απώτερα έτη του προγράμματος, είπε πως χρειάζεται επιπρόσθετη σταθεροποίηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την διασφάλιση των εσόδων και την προστασία των ευπαθών ομάδων.
«Οι Αρχές σημείωσαν καλή πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος κι έθεσαν για το μέλλον μία φιλόδοξη ατζέντα», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι λόγω της αβεβαιότητας χρειάζεται αμετάβλητη τήρηση των στόχων.

————————————————————————————————————————————————————————————–

Όλα εξαρτώνται από την πιστή τήρηση του προγράμματος, λέει η Βελκουλέσκου απαντώντας σε ερωτήσεις

Από την πιστή τήρηση από μέρους των κυπριακών αρχών των πολιτικών που έχουν χαραχθεί βάση των στόχων του προγράμματος του μνημονίου εξαρτά η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου, τόσο την χαλάρωση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων, όσο και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης και απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για άρση των πιστωτικών περιορισμών (διακίνηση κεφαλαίων) μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2014, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η κ. Βελκουλέσκου είπε πως σε ευθυγράμμιση με το δημοσιοποιημένο πρόγραμμα των κυπριακών αρχών αναμένεται ότι θα λάβει χώρα φέτος και του χρόνου επιπλέον χαλάρωση.
«Εξαρτάται όμως από την ανακεφαλαιοποίηση και αναδόμηση του τραπεζικού τομέα. Όπως γνωρίζετε, μετά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης έχουν ληφθεί μέτρα για την διευκόλυνση των εγχωρίων συναλλαγών. Τελικά, η πλήρης χαλάρωση των περιορισμών εξαρτάται από την εφαρμογή της στρατηγικής και της επιστροφής της εμπιστοσύνης», είπε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Κύπρο.
Σε άλλη ερώτηση είπε πως παρά τη θετικότερη απόδοση της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν έχουν αλλάξει οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κι αυτό εξ αιτίας της αβεβαιότητας και των κινδύνων.
Σε συναφή ερώτηση του ΚΥΠΕ, η κ. Βελκουλέσκου πρόσθεσε ότι θα δούμε και τα νέα στατιστικά στοιχεία κι αν μας δείχνουν την ανάγκη αναθεώρησης της πρόβλεψης, θα το εξετάσουμε τότε.
Για την Τράπεζα Κύπρου υπογράμμισε ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό κι από κοινού με τη διοίκηση να σημειώσουν πρόοδο στο σχέδιο αναδόμησης.
«Το σχέδιο αυτό θα είναι καθοριστικό για την επιστροφή της εμπιστοσύνης προς την τράπεζα».

Η κ. Βελκουλέσκου είπε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον τραπεζικό τομέα, με δεδομένη την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, είναι η αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων. Κι ότι χρειάζεται τα σχέδια αναδόμησης να αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα και να δούμε να επιστρέφουν όλες οι τράπεζες στην κερδοφορία.
«Το κλειδί είναι να δημιουργήσουμε αυτό το σχέδιο και θα το δούμε πολύ προσεκτικά στην επόμενη επιθεώρηση, για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη και θα επιστρέψουν στην κερδοφορία», είπε.

Σε ανάλογη ερώτηση για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές αρχές, είπε πως είναι η συνέχιση του ρυθμού της εφαρμογής του προγράμματος, όπως έκαναν στην πρώτη επιθεώρηση.
«Με δεδομένη τη δυσκολία του οικονομικού περιβάλλοντος, η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να καταστεί δυσκολότερη. Όμως οι αρχές έχουν δείξει πως μπορούν να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται και πρέπει να συνεχίσουν να το πράττουν στους προσεχείς μήνες».

Τέλος, σε σχέση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις, είπε πως βάση των δεδομένων προβλέπουν μέτρια ανάκαμψη μέχρι το 2015, η οποία όμως εξαρτάται από την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος, που στοχεύουν στην πλήρη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και η διατήρηση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών.
«Αν αυτά συμβούν αναμένουμε να έλθει η ανάκαμψη. Εξαρτάται όμως από τις προσπάθειες των αρχών τώρα και στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα