Αξιωματούχος Κομισιόν: Η Κύπρος έκανε μια αποφασιστική αρχή, το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο

18:37 18/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, οι αρχές της χώρας έκαναν μια αποφασιστική αρχή, στο χρηματοπιστωτικό τομέα εφαρμόζονται πολύ σημαντικές δράσεις, η υλοποίηση του προϋπολογισμού εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ οι μεταρρυθμίσεις παρά τις αρχικές καθυστερήσεις εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς.

Τα παραπάνω σχόλια έκανε σήμερα αξιωματούχος της Κομισιόν με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης στις Βρυξέλλες της πρώτης Έκθεσης Συμμόρφωσης που βασίζεται στην αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος

από την τρόικα. Η έκθεση προετοιμάστηκε από κοινού από τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην τρόικα, ενώ το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τη δική του έκθεση.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, στο χρηματοπιστωτικό τομέα υπάρχει πλήρης συμμόρφωση παρά την αρχική καθυστέρηση. Οι μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, έγιναν, η στρατηγική για τις συνεργατικές τράπεζες εφαρμόζεται, επιβεβαιώθηκαν οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες λήφθηκε η απόφαση για συγχώνευση τους σε 18, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου χωρίς κρατική ενίσχυση. Οι κυπριακές αρχές σε διαβούλευση με την τρόικα συμφώνησαν σε μια στρατηγική χαλάρωσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, και οι μεταρρυθμίσεις για την εποπτεία και το κανονιστικό πλαίσιο έγιναν εγκαίρως και η εφαρμογή τους ήταν καλή, είπε.

Για το δημοσιονομικό τομέα ανέφερε ότι η συμμόρφωση έγινε κάτω από μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στην παρούσα φάση κινούμαστε με βάση τις προβλέψεις και δεν βλέπουμε ανάγκη αναθεώρησης των στόχων, κάτι που θεωρούμε ως θετική ένδειξη, είπε.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι εν γένει η πρόοδος ήταν επαρκής, αλλά υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς. Η γενική εικόνα είναι ότι η εφαρμογή είναι καλή και έχουμε την αίσθηση ότι οι κυπριακές αρχές υποστηρίζουν το πρόγραμμα κι αυτό είναι θετικό, τόνισε.

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επισήμανε ότι η πρώτη δόση των 3,1 δισ. έδωσε επαρκή κονδύλια για την εξυπηρέτηση του χρέους και τη χρηματοδότηση του ελλείμματος. Χαρακτήρισε επιτυχή την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ για το 1,5 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης που θα δοθεί μέχρι το τέλος του μήνα είπε ότι προορίζεται κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού τομέα, κάτι που θα γίνει όταν εγκριθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης από την Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά το χρέος είπε ότι δεν βλέπουμε λόγους αλλαγής των προβλέψεών μας και με δεδομένες τις τάσεις που παρατηρούμε αναμένουμε ότι θα ανέλθει στο 127% του ΑΕΠ το 2015 και μετά από το 2016 θα αρχίσει να μειώνεται.

Συμπερασματικά επισήμανε ότι μπορεί να πει κανείς ότι οι κυπριακές αρχές έκαναν μια αποφασιστική αρχή, κάτι που είναι θετικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρόγραμμα εκπονήθηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολη και πως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στο πρόγραμμα που δεν πρέπει να αγνοούμε. Υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης συρρίκνωσης της οικονομίας από την αναμενόμενη, που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο είπε, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Παρόλο που έχουμε μια θετική αντίληψη και εικόνα αντιλαμβανόμαστε όλους τους κινδύνους και πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση, είπε.

Αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές τόνισε ότι η ύφεση γίνεται πιο έντονη αλλά κινείται εντός των εκτιμήσεων που είχαν γίνει στην αρχή. Το ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο 4,9% και η πτώση επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 5,7%, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι όλα αυτά εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Δεν αλλάξαμε τις οικονομικές μας εκτιμήσεις για φέτος και του χρόνου, τόνισε.

Για την απασχόληση υπογράμμισε ότι μειώνεται σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας και πως η τάση είναι λίγο πιο αρνητική από αυτή που προβλέπει το πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα