Η τρύπα των τραπεζών οδήγησε στο μνημόνιο, ανέφερε ο Γ. Γαβριήλ

16:05 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μόνο εάν πούμε την αλήθεια στο λαό για την αιτία που οδήγησε στο μνημόνιο θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από τη δίνη που το προκαλεί, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός της Κύπρου από τη δυνατότητα δανειοδότησης από τις αγορές επήλθε λόγω της υπέρμετρα μεγάλης, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Κύπρου,

έκθεσης των κυπριακών τραπεζών τα ελληνικά ομόλογα και ευρύτερα στην ελληνική αγορά.

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, ο κ. Γαβριήλ κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να αναμασά την καραμέλα ότι στο μνημόνιο φθάσαμε λόγω των δημοσίων οικονομικών και ανέφερε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα αυτής της πενταετίας είναι πολύ μικρότερα από τα ελλείμματα που παρέδωσε στον τόπο η δεκαετής διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ και ακόμα και σήμερα είναι πολύ μικρότερα από άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε επίσης ότι τα δημόσια οικονομικά θα ήταν απολύτως διαχειρίσιμα εάν οι τράπεζες με μοναδικό γνώμονα την κερδοσκοπία δεν υποθήκευαν το μέλλον του τόπου σκορπώντας δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία.

Αναφέροντας ότι οι αριθμοί βοούν, είπε πως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειαζόμαστε 9 δις ενώ για τις δημοσιονομικές ανάγκες χρειάζεται 1,3 δις. Παρατήρησε ωστόσο πως μόνο η αντιπολίτευση αρνείται να παραδεχθεί ότι τα 9 δις είναι δυσθεώρητο σε σχέση με την κυπριακή οικονομία.

Στη συνέχεια ο κ. Γαβριήλ είπε ότι η τρύπα που προκάλεσε το κερδοσκοπικό παιγνίδι των τραπεζών είναι τέτοιου μεγέθους που δεν θα μπορούσε να καλυφθεί ούτε με τα πιο σκληρά μέτρα και περικοπές και κατέστησε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης αναπόφευκτη και μονόδρομο.

Ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε και στον τομέα της γεωργίας, λέγοντας ότι το έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια κρίνεται με θετικό πρόσημο και παρέθεσε μεταξύ άλλων την παραχώρηση 100 εκ ευρώ για την ανομβρία και τη διαγραφή αγροτικών χρεών και κατέληξε στην ποσόστωση του χαλουμιού αίροντας την αδικία που υφίσταντο για δεκαετίες από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Καταλήγοντας, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που έπονται πολύ σύντομα θα διαβούμε το δρόμο της ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα