Η Συρία μετρά δύο εκατ. πρόσφυγες και 100,000 νεκρούς

11:47 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενώ η διεθνής κοινότητα μελετά το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, η τραγική διάσταση της διένεξης μετρά σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και 100,000 νεκρούς από το ξέσπασμα της βίας τον Μάρτη του 2011.

Παράλληλα, οι ανάγκες που προκύπτουν από την ανθρωπιστική κρίση είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του ΟΗΕ, φθάνοντας τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής.

Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται δραματικά, με πάνω από ένα εκατομμύριο να έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες τους τελευταίους

πέντε μήνες. Οι Σύριοι πρόσφυγες διαφεύγουν στις γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Ιράκ.

Υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση, πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριοι θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μέχρι το τέλος του 2013, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι το ήμισυ του πληθυσμού της Συρίας θα χρήζει βοήθειας.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του ΟΗΕ, 1,942,210 άνθρωποι έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες ύστερα από το ξέσπασμα της βίας, ενώ παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα μπορέσουν κάποτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Συγκεκριμένα, στην Τουρκία φιλοξενούνται σήμερα 450,000 πρόσφυγες, στον Λίβανο 705,000, την Ιορδανία 520,000, την Αίγυπτο 110,000, και το Ιράκ 155,000.

Τα τρία τέταρτα των καταγραμμένων προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, που ζουν σε καταυλισμούς ή σε κοινότητες υποδοχής τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων εξαρτάται πλήρως από την βοήθεια που τους παρέχεται στις χώρες υποδοχής, αφού καταφθάνουν κατατρεγμένοι με λιγοστά προσωπικά αντικείμενα, κυρίως ρουχισμό.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στους προσφυγικούς καταυλισμούς παρέχοντας ρουχισμό, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη αλλά και εκπαίδευση, όπου είναι δυνατόν.

Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες που ζουν στους καταυλισμούς, εκείνοι που βρήκαν καταφύγιο σε πόλεις ή χωριά σε χώρες όπως το Ιράκ, η Τουρκία και η Ιορδανία, συχνά δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε βοήθεια και προστασία.

Η Carol Batchelor, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Τουρκία, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των προσφύγων μόνο στην Τουρκία θα φθάσει τα 3,5 εκατομμύρια μέχρι το 2014. Οπως είπε, μέχρι και ένα εκατομμύριο από αυτούς θα ζητήσουν άσυλο στην Τουρκία, μέχρι το τέλος του έτους.

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική λύση σε αυτή την κρίση. Απαιτείται μια πολιτική λύση. Αλλά μέχρι να εξευρεθεί η πολιτική λύση, πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Στο Ιράκ, περίπου 100,000 από τους 155,000 πρόσφυγες πιστεύεται ότι ζουν σε αστικές περιοχές. Περίπου το 40% από αυτούς είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Στην περιοχή Ερμπίλ του Ιράκ, το κόστος ζωής είναι υψηλό ενώ η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες είναι δύσκολη. Πέραν αυτών των προβλημάτων, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να δαπανούν ένα μεγάλο μέρος των περιορισμένων πόρων τους για το ενοίκιο.

Ο Λίβανος, μια χώρα με πληθυσμό μόνο τεσσάρων εκατομμυρίων, δέχεται μεγάλες πιέσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις υποδομές αλλά και τη δημογραφική της δομή. Ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία αναμένεται να φθάσει σύντομα το ένα εκατομμύριο, δηλαδή το 20% του πληθυσμού του Λιβάνου.

Στην Ιορδανία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη νερού. Οι αρχές αλλά και οι κάτοικοι της χώρας εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το θέμα, εγείροντας και άλλα θέματα, όπως η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, το φθηνό εργατικό δυναμικό από τη Συρία, η αύξηση στις τιμές των ενοικίων, και άλλα προβλήματα στους τομείς της εκπαίδευσης και διάφορα κοινωνικά θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα