Η Στατιστική Υπηρεσία προεδρεύουσα επιτροπής στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας

08:46 25/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παρουσία στις δραστηριότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ έχει και η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, η οποία προεδρεύει μίας επιτροπής για θέματα στατιστικής. Η επιτροπή στη διάρκεια του εξαμήνου θα συναντηθεί έξι φορές στις Βρυξέλλες. Ηδη η πρώτη συνάντηση έγινε τον Ιούλιο και άφησε άριστες εντυπώσεις, ενώ η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η ομάδα, που ας σημειωθεί έχει

συγκροτηθεί πολύ πιο πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, απαρτίζεται από επτά συνολικά άτομα με προεδρεύων τον Ανώτερο Λειτουργό Γεώργιο Ζεϊτουτσιάν, ο οποίος μετρά συνολικά 42 χρόνια στη Στατιστική Υπηρεσία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ τόνισε ότι νοιώθει περήφανος για τη δουλειά που επιτελεί η ομάδα του. Βεβαίως και δεν υπάρχουν ωράρια δημόσιας υπηρεσίας, δουλεύουμε χωρίς ωράριο, αρκεί να διεκπεραιώσουμε την εργασία μας, δήλωσε.

Στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ η οποία έγινε παρουσία και του συμπροεδρεύοντος της ομάδας Ανώτερου Λειτουργού Παντελή Πρωτοπαπά, ο κ. Ζείτουτσιάν, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της ομάδας εργασίας, αλλά και γενικότερα στο έργο που επιτελεί η Στατιστική Υπηρεσία, με βασικό γνώμονα την παραγωγή στοιχείων ακριβείας για όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και όχι μόνο, αφού διενεργούνται στατιστικές έρευνες για τομείς όπως το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η υγεία κτλ.

Σε ό,τι αφορά στην προεδρία της επιτροπής για θέματα στατιστικής, την αναμένει δύσκολο έργο, καθώς ένα από τα θέματα είναι το ευρωπαϊκό στατιστικό πρόγραμμα, που  πρέπει να κλείσει στις 17 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά η Eurostat θα μείνει χωρίς λεφτά, καθώς αφορά στον προϋπολογισμό της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

ΕΡ: Να ξεκινήσουμε παραθέτοντας μας με λίγα λόγια για το έργο που επιτελεί η Στατιστική Υπηρεσία.

ΑΠ: Η Στατιστική Υπηρεσία είναι η επίσημη υπηρεσία για την παραγωγή στατιστικών στην Κύπρο. Δηλαδή οτιδήποτε βγαίνει από την στατιστική θεωρείται πλέον επίσημο στοιχείο και τα στοιχεία αυτά τα χρησιμοποιεί η Eurostat για να εκφράζουν τη χώρα.

Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο έργο της διέπεται από ένα κώδικα ορθής πρακτικής, ο οποίος είναι ένας κώδικας που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μιλά ουσιαστικά για την ακρίβεια των στοιχείων και την αμεροληψία και αυτά τα πράγματα δίνουν στα νούμερα ένα επίσημο χαρακτήρα, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο είναι αδιαμφισβήτητος, δίνει αξιοπιστία, γιατί ακριβώς είμαστε επαγγελματίες.

Η παραγωγή των στοιχείων γίνεται με μεθοδολογία την οποία δίνει η ΕΕ και ακολουθείται πιστά, υπάρχουν κανόνες και για το λόγο αυτό κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερες έρευνες σε τομείς οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο κατ’ επέκταση. Οι έρευνες είναι οικονομικές και κοινωνικές, όπως δημογραφία , εκπαίδευση, υγεία κτλ. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλο το φάσμα, αλλά αυτό γίνεται κάτω από συνθήκες περιορισμένες γιατί η δυνατότητα για να παράξεις στοιχεία περιορίζεται στους πόρους που έχεις και στο ανθ

Keywords
Τυχαία Θέματα