Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα στον άνθρωπο

20:02 31/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για την παρούσα Κυβέρνηση, η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, την υγεία, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την εργοδότηση και την ποιότητα της ζωής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στην εκδήλωση «Ωρα της Γης», στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στην εποχή που ζούμε η περιβαλλοντική κρίση διευρύνεται και τα διλλήματα γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικά. Οι όροι της ασύδοτης οικονομικής ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών

οδηγούν ολοένα στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

«Μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης τα αρνητικά αυτά δεδομένα γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά για τους απλούς ανθρώπους. Διευρύνονται οι ανισότητες, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν από την πείνα και την εξαθλίωση, η ανεργία αυξάνεται. Ταυτόχρονα οι λίγοι συνεχίζουν να συσσωρεύουν αμύθητο πλούτο», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι «ενόσω συνεχίζει να υπάρχει κοινωνική ανισότητα σε τέτοιο ακραίο βαθμό, φτώχεια και υποβάθμιση μεγάλων τμημάτων του πλανήτη, θα συνεχίζει να υφίσταται δυστυχώς, και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η διατάραξη των φυσικών ισορροπιών του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων».

Οπως είπε, «οι προηγούμενες γενιές δεν μέτρησαν σωστά τις παρενέργειες των αποφάσεων που σχετίζονται με τη φύση. Επικράτησαν οι αντιλήψεις της ασυδοσίας της αγοράς», προειδοποιώντας, παράλληλα, πως « εάν όμως και η δική μας γενιά λειτουργήσει ανάλογα, οι επόμενες γενιές θα ζήσουν σε ένα τραγικά πιο υποβαθμισμένο περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι «για την παρούσα Κυβέρνηση, η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, την υγεία, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την εργοδότηση, την ποιότητα της ζωής».

Σημείωσε ότι «εφαρμόζουμε πολιτικές που διαπερνούν οριζόντια όλες τις οικονομικές δραστηριότητες», προσθέτοντας ότι « συγκροτήσαμε και εφαρμόζουμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει: τη χωροταξία, την ανακύκλωση, τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, την προστασία και ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση καθαρών μεταφορικών μέσων και την παροχή πλαισίου για την προστασία από την εισαγωγή και χρήση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών».

Ανέφερε ακόμη ότι «θέσαμε επίσης δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας την ‘καθαρή και πράσινη ενέργεια’», τονίζοντας ότι «με την αναθεώρηση των Σχεδίων Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας ανοίξαμε στην πράξη, το δρόμο για την ‘πράσινη ανάπτυξη’».

« Τηρούμε πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς. Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είμαστε συνεπείς στις διεθνείς και ευρ

Keywords
Τυχαία Θέματα