Η Πορτογαλία ζητεί τρίτη χαλάρωση του στόχου για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος

16:35 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Πορτογαλία κάλεσε την Τετάρτη τους διεθνείς δανειστές της να χαλαρώσουν, για τρίτη φορά, το στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2014 στο 4,5%, από 4% του ΑΕΠ.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Paulo Portas είπε ότι δεν είναι μυστικό πως η Πορτογαλία και η τρόικα – ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ – είχαν διαφορές στο στόχο

για μείωση του ελλείμματος.

Κατά την τελευταία επανεξέταση του προγράμματος, που συμφωνήθηκε με την Τρόικα “η πορτογαλική Κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ του στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα 4,5%, αλλά η Τρόικα είχε ζητήσει 4%”, σημείωσε ο κ. Portas.

“Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος που πρότεινε παραμένει πιο κατάλληλος”, πρόσθεσε.

Η Υπουργός Οικονομικών Maria Luis Albuquerque είπε ότι «θα θέσουμε το θέμα αυτό κατά την προσεχή αναθεώρηση του προγράμματος μας που ξεκινά τη Δευτέρα”.

Η Τρόικα έχει ήδη χαλαρώσει δύο φορές το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος της Πορτογαλίας. Η Κυβέρνηση της χώρας είναι υποχρεωμένη να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο περιλαμβάνει, επίσης, κοινωνικές δαπάνες των τοπικών αρχών, από το 6,4% του ΑΕΠ το 2012, σε 5,5% το 2013.

Η κ. Albuquerque είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να εκπληρώσει το στόχο για το 2013 λόγω της πρόσφατης βελτίωσης της οικονομίας, η οποία εξήλθε της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο.

Η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει συχνά αντιλαϊκές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, προκειμένου να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της έτσι ώστε να λάβει τις δόσεις από το πακέτο διάσωσης της συνολικού ποσού 78 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα