Η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης προτεραιότητα του νέου Υπουργού Παιδείας

16:52 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε συγκινησιακό και φιλικό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με τον απερχόμενο και το νέο Υπουργό να προσφωνούν ο ένας τον άλλο με το μικρό τους όνομα και να θέτουν και οι δύο προτεραιότητα το όραμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

«Αγαπητέ Κυριάκο, νέε Υπουργέ της Παιδείας και του Πολιτισμού καλωσόρισες στο σπίτι σου, καλωσόρισες στο χώρο που ελπίζω να καταθέσεις τον καλύτερό σου εαυτό γιατί οι προκλήσεις είναι

πολλές και νομίζω θα κληθείς να υπερασπιστείς την παιδεία αυτού του τόπου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι σαν το νερό στο ποτάμι, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ανέφερε ο απερχόμενος Υπουργός, Γιώργος Δημοσθένους εκφράζοντας χαρά που στο Υπουργείο έρχεται ένας νέος άνθρωπος. Θα επιδιώξω την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δήλωσε ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος, λέγοντας ότι θα ολοκληρωθεί εκεί που υπάρχει ανάγκη, ο διάλογος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με σταθερότητα και επιμονή στη διαχείριση των ζητημάτων. «Παράλληλα, στην ισχυροποίηση της εθνικής και ιστορικής συνείδησης αλλά με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα».

Στην αναγέννηση, εκεί όπου δεν υπάρχει, ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή ημικατεχόμενη πατρίδα, ανέφερε, με στρατό κατοχής, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους.

Εκεί που υπάρχουν ανοικτά κεφάλαια τα οποία προσπάθησε να προωθήσει ο απερχόμενος Υπουργός, είπε ο κ. Κενεβέζος, και συνάδουν και αντιστοιχούν με το πρόγραμμα διακυβέρνησης που είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν, θα τα ολοκληρώσουν με αποφασιστικότητα. «Εκεί βέβαια, που υπάρχουν αλλαγές ή διαφωνίες, θα έχουμε το σεβασμό στα υφιστάμενα, αλλά με την ίδια αποφασιστικότητα θα πρέπει να επιβάλλουμε τις πολιτικές μας. Πάντα όμως με σεβασμό σε όλους».

Ο κ. Κενεβέζος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του, λέγοντας πως το Υπουργείο Παιδείας είναι σημαντικό. «Εκεί έξω υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που περιμένει πάρα πολλά από εμάς και δεν μας επιτρέπεται να τον απογοητεύσουμε». Υπάρχουν στόχοι και όραμα, συνέχισε, «να δώσουμε ελπίδα και χαμόγελο. Από τα παιδιά, στους πατεράδες, τις μανάδες και στους παππούδες και επιστροφή. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και περίοδο και η ευθύνη όλων μας μεγιστοποιείται».

Όλοι μαζί από σήμερα, ανέφερε, «εσείς, εμείς, όλοι οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά, οι γονείς, τέσσερις πυλώνες δηλαδή, μέσα σε ένα πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής συμμαχίας, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, να πετύχουμε τους στόχους μας γιατί δεν μας επιτρέπεται να αποτύχουμε». Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις απόλυτες ευθύνες του, σημείωσε.

Το πολιτικό αισθητήριο μπορεί να υπάρχει αλλά τα πολιτικά χρώματα δεν θα υπάρχουν εδώ, είπε ο νέος Υπουργός ζητώντας αυτό να γίνει σαφές από τώρα. Ευχαρίστησε τον κ. Δημοσθένους για τη συνεργασία που είχαν χθες και σήμερα και το διαβεβαίωσε ότι «δεν θα του επιτρέψω να μην είναι αρωγός στην προσπάθεια εάν και εφόσον τον χρειαζόμαστε, που σίγουρα θα τον χρειαζόμαστε». Εξέφρασε δε την ελπίδα η συνεργασία που θα έχει με όλους να αποβεί προς το συμφέρον της πατρίδας.

Η επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό είναι επένδυση για τα παιδιά και το μέλλον αυτού του τόπου και είναι αυτό που θα θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η παιδεία μπορεί να διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο αυτή την περίοδο, τόνισε ο Γιώργος Δημοσθένους.

Εδώ και 10 χρόνια ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Δημοσθένους, κάνοντας λόγο στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που άρχισε επί του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου με τους αείμνηστους Υπουργούς, Πεύκιο Γεωργιάδη και Άκη Κλεάνθους που έδωσαν, όπως είπε, τον καλύτερό τους εαυτό. Ανέλαβαν, συνέχισε, ο Ανδρέας Δημητρίου και ο ίδιος για να ολοκληρώσουν αυτή την προσπάθεια. «Είναι ένα διαχρονικό αίτημα αν θέλουμε να αναμένουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ότι θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα εκπαίδευσης του τόπου». Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ανέφερε, το σύστημα καθορίστηκε από συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως τα νέα αναλυτικά προγράμματα, νέα ωρολόγια προγράμματα, σύγχρονο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, κτιριακή και τεχνολογική αναβάθμιση, νέες διαδικασίες μάθησης μέσα στην τάξη με κέντρο το μαθητή, νέες τεχνολογίες στα σχολεία. Προωθήσαμε, συνέχισε, τα ανοικτά, τα ολοήμερα, τα μουσικά, τα αθλητικά σχολεία, δημιούργησαν τα μεταλυκειακά ινστιτούτα, εκσυγχρόνισαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Βήματα και περιθώρια ανάπτυξης Υπουργέ υπάρχουν και είναι εδώ οι μεγάλες προκλήσεις για σένα».

Ασχέτως αν αλλάζουν οι Υπουργοί και οι κυβερνήσεις πρέπει να κοιτάμε μπροστά με στοχοπροσήλωση και σταθερά βήματα, ανέφερε. «Κατέθεσα την αγάπη και την έγνοια μου για τα παιδιά αυτού του τόπου, την έμπρακτη αγάπη χωρίς λαϊκισμούς και τυμπανοκρουσίες, με υπευθυνότητα και διακριτικότητα για να στηρίξουμε τα παιδιά αυτού του τόπου που χρήζουν της δικής μας έμπρακτης αγάπης και οικονομικής στήριξης». Γι’ αυτό, είπε, σε δύσκολους καιρούς ενίσχυσαν το ταμείο της μαθητικής πρόνοιας, ενώ κατάφεραν να κρατήσουν το φοιτητικό πακέτο. «Και ως παλιός συνδικαλιστικής και Πρόεδρος της ΠΟΦΝΕ καταλαβαίνεις τι σημαίνει σε τέτοιους δύσκολους καιρούς αυτά τα παιδιά να έχουν μια πρόσθετη στήριξη για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους αγαπητέ Κυριάκο».

Ο Γιώργος Δημοσθένους είπε ότι εργάστηκε με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, γι’ αυτό φεύγει περήφανος και συγκινημένος. Πρόσφερε, πρόσθεσε, τον καλύτερό του εαυτό, επισημαίνοντας ότι είχε βάλει βασικό στόχο να κομίσει το χαμόγελο όχι μόνο στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, σε όλους τους συνεργάτες. Ευχαρίστησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τον εμπιστεύτηκε σε αυτή τη θέση για 18 μήνες, εκφράζοντας την ελπίδα πως εκπλήρωσε τις προσδοκίες του σε αυτό το ευαίσθητο και πολύ σημαντικό Υπουργείο, λέγοντας πως το θεωρεί το πιο σημαντικό Υπουργείο. «Κυρίως όμως, να εκπλήρωσα τις προσδοκίες εσάς, των μαθητών, των εκπαιδευτικών μας, των γονιών και όλων των ανθρώπων αυτού του τόπου».

Ο Γιώργος Δημοσθένους δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος για τη δημιουργία των μεταλυκειακών ινστιτούτων, την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής και των τριών μουσικών σχολείων λέγοντας στον νέο Υπουργό «γι’ αυτό όπου πηγαίνεις τώρα θα σου τραγουδούν γιατί θα νιώθουν πολύ χαρούμενοι, πολύ περήφανοι. Στους δύσκολους καιρούς η μουσική και η ποίηση είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να δώσει κουράγιο και στήριξη για τη συνέχεια».

Ο απερχόμενος Υπουργός κατέθεσε τις άριστες σχέσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους συνδέσμους γονέων, τις μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις και με την σύνοδο των Πρυτάνεων. Με συγκίνηση ο κ. Δημοσθένους ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και το προσωπικό του Υπουργείου, αλλά και όσους βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα και συνεργάζονται με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Δήλωσε δε ετοιμότητα να βοηθήσει όποτε χρειαστεί.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ολυμπία Στυλιανού, επεσήμανε, ευχαριστώντας τον Γιώργο Δημοσθένους για την εξαιρετική τους συνεργασία, πως εκτός από την πρόοδο στα θέματα της παιδείας, ανταπεξήλθαν στην πρόκληση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου. Δημιουργήθηκαν στενές και ειλικρινείς φιλίες που παραμένουν, συμπλήρωσε, «και θα σας νιώθουμε πάντα σαν έναν από εμάς, φίλο και συμπαραστάτη στις κοινές προσπάθειες που κάναμε για το καλό της παιδείας και του πολιτισμού του τόπου».

Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό, η κ. Στυλιανού τον διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό είναι στο πλευρό του, «ταγμένο στο καθήκον». Το όραμα που περιέγραψε, ανέφερε, συνάδει με το κοινό όραμα που ξεκίνησε με αυτούς που άρχισαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουν στους στόχους που έθεσε. Είναι ένα θέμα που αφορά τα παιδιά, όλη την κοινωνία και έχουμε πλήρης συναίσθηση του καθήκοντός μας, ανέφερε. Το Υπουργείο Παιδείας, κατέληξε, έχει πολλά προβλήματα, αλλά και δύναμη, δημιουργικότητα και πολύ αφοσίωση.

Παραλαμβάνοντας την ανθοδέσμη του ο νέος Υπουργός Παιδείας, αστειευόμενος είπε πως ευελπιστεί ότι φεύγοντας από το Υπουργείο θα του δώσουν και πάλι λουλούδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα