Η οικονομία της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2012, δήλωσε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης

16:17 8/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομία της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2% αυτό το έτος, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ζήτησε την υιοθέτηση “νέου ιταλικού πνεύματος” για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

“Συναινετικές προβλέψεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περίπου 2,0%”, είπε ο Ignazio Visco, σε συνέντευξή του στην “Corriere della Sera”, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψη. Στο τέλος Μαΐου,

ο κ. Visco είχε δηλώσει ότι η συρρίκνωση θα μπορούσε να διατηρηθεί γύρω στο 1,5%.

“Το 2012 θα είναι αρνητικό, αλλά αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί, εάν μειωθεί ο κίνδυνος στα επιτόκια, εάν η κρίση αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσαμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ από το τέλος του έτους”, σημείωσε.

Όπως και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο κ. Visco είπε ότι η Ρώμη τιμωρείται αδικαιολόγητα από τις αγορές.

“Τα δύο πέμπτα από τις 470 μονάδες βάσης διαφοράς που υπάρχουν μεταξύ των ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων είναι το `λάθος` μας, λόγω του δημόσιου χρέους μας, της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, της χαμηλής δυνητικής μας ανάπτυξης”, είπε ο κ. Visco.

“Η υπόλοιπη (διαφορά) είναι η αναγνώριση κινδύνου που πληρώνει το ιταλικό κράτος για τους φόβους των επενδυτών ότι σε κάποιο σημείο το ενιαίο νόμισμα (ευρώ) δεν θα υπάρχει πια”, πρόσθεσε.

Η Ιταλία, η οποία εισήλθε σε ύφεση στο τέλος του 2011, είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά από μια σειρά σκληρών μέτρων λιτότητας που αποσκοπούν στη διάσωση της χώρας από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας εξήρε τον Μόντι για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά ζήτησε “αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, η οποία επιβαρύνεται από τη διαφθορά”.

“Πιστέψτε με, τα χρήματα μπορούν να βρεθούν”, είπε, ιδιαίτερα εάν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ιταλίας βοηθήσουν, αντλώντας ευρωπαϊκά κονδύλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα