Η Νότια Γειτονία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ

19:37 16/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Νότια Γειτονία με έμφαση στην κατάσταση ση Συρία και Λίβανο, ήταν από τα βασικά θέματα στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε παρέμβασή του, κατά το πρωινό μέρος των εργασιών της Συνόδου, για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμερίστηκε την ανησυχία των κρατών μελών για τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα

στο Λίβανο. Αφού επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου σε πολιτική λύση στη Συρία, εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη της Γενεύης ΙΙ.

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι η Κύπρος, εμπράκτως, συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ για καταστροφή των χημικών όπλων στη χώρα, παρέχοντας διευκολύνσεις στην κοινή αποστολή ΟΗΕ/ΟΑΧΟ (Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), μέσω της υποστηρικτικής βάσης που εδρεύει στην Κύπρο. Ειδικότερα για το Λίβανο, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει, και μπορεί, να πράξει περισσότερα για να στηρίξει τη χώρα έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Συρία.

Το Συμβούλιο απασχόλησε επίσης η επιτευχθείσα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μυανμάρ/Βιρμανία.

Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών παρακάθισαν, σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάθριν Άστον, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργέϊ Λαβρόφ. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιανουαρίου 2014, στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα