Η μείωση των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών αποτελεί λύση

15:04 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η μείωση των νοσηλίων από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο τα ίδια τα νοσηλευτήρια σε συνθήκες κρίσης, όσο και τα κρατικά νοσηλευτήρια με την αποσυμφόρησή τους, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια κουλτούρα ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε, θα έστελλε και το μήνυμα ότι το ΓΕΣΥ δεν θα πληρώσει το κόστος των νοσηλίων που σήμερα χρεώνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατά την οποία τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στην προώθηση της ιατρικής

εκπαίδευσης στην Κύπρο, ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε στα προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια.

«Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι συνεπεία των αφυπηρετήσεων», είπε ο κ. Μαλάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ εξήγησε ότι για κάθε ένα γιατρό ή νοσηλευτικό λειτουργό που αφυπηρετεί, αμέσως εργοδοτείται άλλο άτομο και ότι οι παγοποιήσεις αφορούν τη μονιμοποίηση.

Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Μαλάς υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η αποπαγοποίηση 50 θέσεων έκτακτου νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο χρειάζεται άμεσα. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία θα έπρεπε να βρίσκεται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

«Είχαμε φροντίσει να δημιουργήσουμε μονάδα αυξημένης φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και παγοποιήθηκαν οι θέσεις των νοσηλευτών, για αυτό, αυτή τη στιγμή έχουμε αυτό το περίεργο φαινόμενο από τη μια να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που αποτείνονται στα κρατικά νοσηλευτήρια, και από την άλλη να τσακωνόμαστε μεταξύ μας αν χρειαζόμαστε πέντε-δέκα νοσηλευτές. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας», είπε.

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες αυτή τη στιγμή, και κάθε φορά, όπως σημείωσε, «που έχουμε συζήτηση για τις υπερωρίες, τους στήνουμε στον τοίχο ότι παίρνουν πέντε ή δέκα χιλιάδες ευρώ σε υπερωρίες». Ο κ. Μαλάς κάλεσε αυτούς που εκφράζονται με αυτό τον τρόπο να κάνουν μια απλή σύγκριση για το κόστος, το οποίο καλείται να πληρώσει το κράτος όταν παραπέμπει ασθενείς εκτός δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Όπως ανέφερε επίσης, αν είχαμε τη δυνατότητα στο δημόσιο να αξιοποιούμε στο 100% τις υποδομές που έχουμε με τις υφιστάμενες κλίμακες μισθοδοσίας θα μπορούσαν να επιλυθούν τεράστια προβλήματα με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως υπάρχει αύξηση στα εξωτερικά ιατρεία και στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών υπάρχει εκτός από αύξηση και σημαντική κατάχρηση. Σημείωσε παράλληλα, πως μόνο από την ανακοίνωση της πρότασης προς τη Βουλή για εισαγωγή τέλους για κάθε επίσκεψη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση, κάτι που δείχνει ότι γινόταν κατάχρηση.

Ερωτηθείς σχετικά με πρόταση του Προέδρου του ΠΙΣ (Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου)

Keywords
Τυχαία Θέματα