Την αναθεώρηση τελών για κρατικά νοσηλευτήρια συζήτησε η Επ. Υγείας

14:17 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα αναθεώρησης των τελών για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τα κρατικά νοσηλευτήρια, εξετάστηκε σήμερα από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, με τα νέα τέλη ποσό 13 εκ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από το κράτος.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη νέα τιμολογιακή τιμή των υπηρεσιών

των κρατικών νοσηλευτηρίων και για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως επιβάλλεται να γίνονται αναθεωρήσεις, προσθέτοντας ωστόσο, ότι στους κανονισμούς υπάρχουν ασάφειες και πολλά κενά που αφορούν την επανάκτηση των τελών από τους αλλοδαπούς και τους κοινοτικούς, τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έπεισε ότι θα προωθήσει το ΓεΣΥ, ενώ απέδωσε την εξαγγελία του Υπουργείου σε “λαϊκίστικους, καταναλωτικούς και προεκλογικούς λόγους”.

Διερωτήθηκε πώς γίνεται να προωθηθεί τώρα το ΓεΣΥ, όταν στο παρελθόν ήταν αδύνατη η εφαρμογή του λόγω των δύσκολων οικονομικών του κράτους.

Η βουλευτής Στέλλα Μισιαούλη, είπε ότι το κράτος θα αυξήσει τα έσοδα του κατά 13 εκ. ευρώ, προσθέτοντας πως θα είναι αμελητέα τα ποσά που θα καταβάλλουν οι ασθενείς για την τις υπηρεσίες των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Πρόσθεσε ότι οι κοινοτικοί εργαζόμενοι θα έχουν το ίδιο καθεστώς με τους Κύπριους.
Τελική λύση στα προβλήματα, συμπλήρωσε, θα δώσει το ΓεΣΥ, που αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί τέλος του 2015, αρχές του 2016.

Αναφορά σε «ππατσιαρίσματα» έκανε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου λέγοντας ότι για την αποτροπή συνεχών επισκέψεων στα νοσηλευτήρια θα πρέπει να υπάρξει σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας.

Η Κύπρος, είπε η βουλευτής, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν έχει Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Στις δηλώσεις της, η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα , διερωτήθηκε για ποιο λόγο εν μέσω οικονομικής κρίσης γίνεται αναθεώρηση των νοσηλίων, προσθέτοντας πως η νέα κοστολόγηση των υπηρεσιών δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα.

Διερωτήθηκε, επίσης, αν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εκείνες για εφαρμογή ενός ΓεΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα