Η μείωση δαπανών βασικό χαρακτηριστικό του Προϋπολογισμού, είπε στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ

18:34 12/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βασικό χαρακτηριστικό του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014 είναι η μείωση των δαπανών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σήμερα το απόγευμα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας πως η μείωση αυτή των δαπανών, εξαιρουμένων των τόκων, αποθεματικών και αποπληρωμών, φθάνει μέχρι και το 10%, παρ` όλα αυτά όμως ο Προϋπολογισμός παραμένει αισθητά ελλειμματικός και για την επόμενη χρονιά.

Αυτό,

είπε ο κ. Γεωργιάδης, στην ομιλία του εν όψει της τριήμερης συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, “δεν είναι τόσο επιλογή όσο αδήριτη ανάγκη” και “η δημοσιονομική προσαρμογή, εκ των πραγμάτων, θα είναι σταδιακή”.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διαχρονική αύξηση του προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας και την αλόγιστη αύξηση των δαπανών και του δημόσιου χρέους, χωρίς να λαμβάνονται εγκαίρως διορθωτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα η Κύπρος σε αυτή τη δυσχερή θέση, αναγκασμένη να λαμβάνει μέτρα εξυγίανσης με πολύ δυσμενείς όρους και “σε καιρούς πολύ πιο δύσκολους”.

Ο Υπουργός Οικονομικών, παρόντων στην αίθουσα της Ολομέλειας και Μελών του Υπουργικού Συμβουλίου μαζί με διευθυντικά και άλλα ανώτερα στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού μηχανισμού, δεσμεύτηκε να μη διαταράξει “περαιτέρω το φορολογικό μας καθεστώς”.

“Αρκετοί φόροι έχουν επιβληθεί τα τελευταία δύο έτη, με κάποιους μάλιστα να έχουν αποφασισθεί πέρυσι αλλά να τίθενται σε εφαρμογή από την πρώτη του έτους”, πρόσθεσε.

Ευτυχώς, είπε ο κ. Γεωργιάδης, “δεν είναι τέτοιοι που να καθιστούν το φορολογικό μας καθεστώς υπέρμετρα επιβαρυντικό για την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα”.
“Θα διαφυλάξουμε, λοιπόν”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, “το φορολογικό μας καθεστώς, όπως και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας”.

“Συνδυάζουμε ακριβώς, την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με μια φιλόδοξη πολιτική εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “μέσα στα επόμενα δύο έτη, θα προωθηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις, που θα αγγίξουν τις δομές και λειτουργίες της Δημόσιας Υπηρεσίας, την κοινωνική και επιδοματική πολιτική, το σύστημα ασφάλειας υγείας, τις φορολογικές Αρχές αλλά και τους κρατικούς οργανισμούς”.

Πρόκειται, τόνισε ο Υπουργός, “για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα και που θα θέσουν τις βάσεις για ένα πολύ πιο υγιές υπόβαθρο για το κράτος και την οικονομία μας”.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, “ριζική μεταρρύθμιση θα προκύψει ακόμη και σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, δηλαδή τη διαδικασία καταρτισμού του Προϋπολογισμού, την υλοποίηση και το έλεγχό του, με τον καταρτισμό Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, με καθορισμό δεσμευτικών ορίων, αλλά και με αυξημένη ευελιξία και δυνατότητα διαχείρισης σε κάθε Υπουργείο”.

“Προς αυτή την κατεύθυνση, εντός των ημερών”, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, “θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής νόμος – πλαίσιο, που αποτελεί το αποτέλεσμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών”.

Με αφορμή την αναφορά του αυτή, ο Υπουργός Οικονομικών θέλησε, όπως είπε, να αποδώσει έπαινο και ευχαριστίες στα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, στους συνεργάτες του στα Υπουργεία και στις Υπηρεσίες αλλά και στα στελέχη της Βουλής, για την άριστη και συνεχή συνεργασία τους.
“Πολλά λέγονται για τη Δημόσια Υπηρεσία, υπαρκτή είναι βεβαίως η ανάγκη της μεταρρύθμισης, αλλά πρέπει, την ίδια ώρα”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, “να αναγνωρίσουμε πως αυτή η Υπηρεσία στελεχώνεται από εξαίρετους τεχνοκράτες, που, και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο όπως και στο παρελθόν, έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια για αποκατάσταση της προοπτικής της οικονομίας μας”.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως, εάν αυτό “παρέμενε σε διατηρήσιμα επίπεδα, εάν διατηρούσαμε ταυτόχρονα την αξιοπιστία μας αλλά και την πρόσβαση στις αγορές, δεν θα έπρεπε σήμερα να περιορίζαμε τις δαπάνες, όπως είμαστε αναγκασμένοι να πράξουμε με τον Προϋπολογισμό που έχουμε ενώπιόν μας”.

“Και θα ήθελα, σε αυτό το σημείο”, συνέχισε, “να αναφερθώ στη διασύνδεση των δημοσίων οικονομικών με τις Τράπεζες. Θα το πράξω, επειδή συχνά ακούω να λέγεται πως είμαστε σήμερα αναγκασμένοι να περικόπτουμε μισθούς, ωφελήματα και δαπάνες, επειδή το κράτος δανείσθηκε για να ξελασπώσει τις Τράπεζες”.

Από τον Υπουργό επισημάνθηκε πως “το δημόσιο χρέος, κατά το 2008, ήταν στα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του 2012 ανέβηκε στα 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια αύξηση 7 δισεκατομμυρίων μέσα σε μίαν περίοδο τεσσάρων μόλις ετών, κατά την οποία το ΑΕΠ, σε πραγματικούς αριθμούς, αυξήθηκε οριακά και μόνο”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

“Από αυτά, τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετου χρέους”, συνέχισε, “το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ αφορούσε το ποσό που διατέθηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας η οποία ολίγους μήνες αργότερα κατέρρευσε και τα υπόλοιπα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ προσθετού χρέους προέκυψαν από τα συνεχή και διευρυνόμενα ελλείμματα”.

Πολλά, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, “ήσαν τα κακώς έχοντα στο τραπεζικό μας σύστημα, με βασικότερο πρόβλημα αυτό που σχετίζεται με την αλόγιστη και μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση της προηγούμενης δεκαετίας, δηλαδή τον υπερδανεισμό και όχι μόνον στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα”.

“Μια πιστωτική επέκταση”, είπε ο κ. Γεωργιάδης, “που χρηματοδοτούσε δυστυχώς όχι τόσο τις επενδύσεις αλλά κυρίως την κατανάλωση και την εξίσου αλόγιστη επέκταση στον τομέα των ακινήτων, γεγονός που, τελικώς, υπονόμευσε το ενεργητικό στους ισολογισμούς των Τραπεζών και κατέστησε απαραίτητη την κεφαλαιουχική ενίσχυση”.

“Αλλά σε κάθε περίπτωση”, πρόσθεσε ο Υπουργός, “τη ζημιά από την κακοδιαχείριση στο τραπεζικό σύστημα και την εξίσου καταστροφική ζημιά που προκλήθηκε από την πολιτική απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι το κράτος που την επωμίσθηκε, αλλά οι καταθέτες, μαζί με τους μετόχους και τους κατόχους αξιογράφων”.

“Αυτό, τουλάχιστο, ας το αναγνωρίσουμε και ας μην προσπαθούμε να φορτώσουμε τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών στις Τράπεζες”, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

“Μάλιστα -και χωρίς να δικαιολογώ την απόφαση του Γιούρογκρουπ- πρέπει να πω”, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, “πως, εάν η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο επιβαρύνοντας δηλαδή το Δημόσιο, τότε το χρέος ως ποσοστό θα έφθανε στο 160% του ΑΕΠ, θα έπρεπε ο φορολογούμενος να αποπληρώσει άλλα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε ο Προϋπολογισμός του 2014 να προβλέψει άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ για τόκους, ποσά, ασφαλώς, που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε”.

“Το κυπριακό Δημόσιο”, είπε ο κ. Γεωργιάδης, “έχει καλύψει τις κεφαλαιουχικές ανάγκες μόνον του Συνεργατισμού με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, που πράγματι διογκώνει το δημόσιο χρέος, το οποίο θα φθάσει εφέτος στο 113%”.
“Τουλάχιστον, όμως”, πρόσθεσε, ” έχουμε προβεί σε εκείνες τις ρυθμίσεις, που σχετίζονται με την καλύτερη εποπτεία και λειτουργία αλλά και την αναδιάρθρωση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα και που διασφαλίζουν ότι αυτή η επένδυση του κράτους δεν θα έχει την ίδια τύχη με εκείνη της Λαϊκής Τράπεζας”.

Όσον αφορά την εξέταση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως προσβλέπει “στον αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε κάθε πτυχή του Προϋπολογισμού και ειδικά στο σκέλος των δαπανών, γιατί αναμφίβολα το κάθε ευρώ που το κράτος ξοδεύει προέρχεται από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη”.

“Αυτό, βεβαίως”, είπε, “αποτελεί διαχρονική αρχή, η οποία όμως αποκτά βαρύνουσα σημασία σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που ο τόπος μας διέρχεται”.

Σχετικώς με την οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι, “κατ` ακρίβεια, τα δημόσια οικονομικά βρέθηκαν σε κατάσταση κρίσης από την Άνοιξη του 2011, όταν η Κύπρος, ως κράτος και μετά από διαδοχικές υποβαθμίσεις, απώλεσε την πρόσβαση στις αγορές, δεν μπορούσε, δηλαδή, η Κύπρος να δανεισθεί από τις αγορές, όπως πράττουν όλα τα κράτη του κόσμου”.

“Την κρίσιμη περίοδο από την Άνοιξη του 2011 μέχρι την Άνοιξη του 2013, δύο ολόκληρα έτη, την διανύσαμε εξαντλώντας και μέχρι και τις τελευταίες εφεδρείες”, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι “τα δημόσια οικονομικά διαχρονικά ακολουθούσαν μίαν πορεία προβληματική”.

“Οι δημόσιες δαπάνες”, είπε, “αυξάνονταν με ρυθμό μεγαλύτερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το σκέλος του δημόσιου μισθολογίου αυξανόταν με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό”.

Αυτό, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, “από την μίαν οφειλόταν στις συνεχείς, πολλαπλές και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένες αυξήσεις, δηλαδή τις γενικές αυξήσεις, την ΑΤΑ, τις προσαυξήσεις, τις συνδυασμένες κλίμακες, αλλά από την άλλη στη συνεχή, διαχρονική αύξηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα”.

Ως παράδειγμα, ο Υπουργός ανέφερε ότι, “στο τέλος του 2007 η απασχόληση στο δημόσιο τομέα αριθμούσε 49.370 πρόσωπα και, μέσα σε δύο μόλις έτη, στο τέλος του 2009, είχε διευρυνθεί πέραν των 4.000 και έφθασε στα 53.417″.

“Τώρα, βεβαίως”, είπε, “η τάση έχει αντιστραφεί και ακολουθούμε αυστηρή πολιτική μηδενικών προσλήψεων και κατά την εφετινή χρονιά θα έχουμε μείωση κατά 1.500 άτομα σε σχέση με πέρυσι”.

“Θεωρώ, όμως”, δήλωσε ο Υπουργός, “πως τέτοια μέτρα, όπως είναι η συγκράτηση του προσωπικού και γενικά ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, τότε έπρεπε να είχαν επιχειρηθεί. Στους καλούς καιρούς”.

“Εάν διαχρονικά ακολουθούσαμε τον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν οι προϋπολογισμοί μας ήσαν ισοσκελισμένοι, εάν το δημόσιο μισθολόγιο δεν έφθανε να είναι το μεγαλύτερο, αναλογικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν θα είχαμε ποτέ βρεθεί σε αυτήν τη δύσκολη θέση”, τόνισε ο Υπουργός.

“Και δεν θα είμαστε, βεβαίως, υποχρεωμένοι”, πρόσθεσε, “να επιχειρούμε την δημοσιονομική εξυγίανση σήμερα, σε καιρούς πολύ πιο δύσκολους”.

Με τις ενέργειες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο μεγάλος κίνδυνος της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, της εξόδου από την ζώνη του ευρώ και της οριστικής απώλειας όλων όσων με κόπο κτίσαμε τα χρόνια που πέρασαν, έχει παρέλθει.

“Αυτή δεν είναι μόνον δική μου διαπίστωση, αλλά κυρίως είναι διαπίστωση όσων μας παρακολουθούν και μας κρίνουν από το εξωτερικό”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει -και με την καθοριστική στήριξη της Βουλής- “ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα”.

“Έχουμε διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις και είχαμε πρόσφατα την πρώτη, εδώ και τρία έτη, αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι, κατά την τελευταία εβδομάδα, είχε σημαντικές επαφές στην Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και την Μόσχα.

“Αυτό που όλοι καταγράφουν”, είπε, “είναι πως η κυπριακή οικονομία αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ότι βασικοί παραγωγικοί τομείς δεν έχουν χάσει τη δυναμική τους, ότι νέοι τομείς, όπως είναι ο ενεργειακός, προωθούνται με βήματα λελογισμένα και αποφασιστικά και ότι, βεβαίως, οι προοπτικές για την Κύπρο παραμένουν ευνοϊκές”.

“Ασφαλώς, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη και οι δυσκολίες παραμένουν”, είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ποτέ, συνέχισε, “δεν έχουμε ως Κυβέρνηση ισχυρισθεί ότι υπάρχει εύκολη και γρήγορη έξοδος από αυτή την κατάσταση, ούτε και πρόκειται ποτέ να υιοθετήσουμε την εύκολη οδό του λαϊκισμού, ή των συνθημάτων, ή της αναβλητικότητας”.

“Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με αυτοπεποίθηση και συναίσθηση της ευθύνης έναντι του τόπου και των συμπολιτών μας”, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Αυτή, είπε, “είναι η ξεκάθαρη κατεύθυνση του Προέδρου Αναστασιάδη και σε αυτή την προσπάθεια ρόλο και λόγο έχει βεβαίως και η Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και ο κάθε οργανωμένος φορέας της οικονομίας”.

Keywords
βουλη, ειπε, μειωση, λαικη τραπεζα, προυπολογισμος, αδήριτη, κυπρος, φοροι, τίθενται, βασεις, υγιές, χρεος, τραπεζες, αεπ, κουρεμα, αναδιαρθρωση, μισθολογιο, ατα, βρυξέλλες, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, φορολογικη δηλωση 2011, βασεις 2011, ελλαδα, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, φορολογια 2013, αεπ, εξοδος, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, αδήριτη, αυξηση, ανοιξη, ατα, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, επενδυσεις, επρεπε, ετη, ετων, ευρωπη, ζημια, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, οικο, ομιλια, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, μηνες, μοσχα, ρυθμισεις, ρολο, ταση, τίθενται, τρια, υλοποιηση, αγορες, βηματα, εφαρμογη, ιδιαιτερα, ουασινγκτον, υγειας, υγιές, βεβαιως
Τυχαία Θέματα