Η λύση για την Κύπρο αφορούσε μόνο την Κύπρο, δηλώνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

16:35 2/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της Κύπρου βρέθηκε – μεταξύ άλλων – στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Ολλανδό ομόλογο του, Φράνς Τίμερμανς. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην «ανοιχτή γραμμή», που

υπάρχει μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της Αθήνας, να στηρίξει τις προσπάθειες της Λευκωσίας και στέλνοντας μήνυμα ότι όποιος επενδύει στην κρίση κάνει «στρατηγικό λάθος». Όπως είπε είναι σημαντικό να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και η οικονομική δραστηριότητα, στην Κύπρο, καθώς επίσης να στηριχθεί ο τουρισμός.

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της Τουρκίας, αναφορικά τόσο με την ευρωπαϊκή της προοπτική, όσο και με τις πρόσφατες εξελίξεις και την Κύπρο. Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, με προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο «ειδικά σήμερα, που η Κύπρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση μετά την εισβολή, είναι αδιανόητο να μιλάει κανείς για διχοτόμηση. Όποιος επενδύει στην κρίση διαπράττει στρατηγικό λάθος. Η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ευρώπη θα βγει από την κρίση πιο ενωμένη και πιο ισχυρή».

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τις κρίσεις πανδημίες, που δεν ξέρεις ποτέ πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα και δε γνωρίζουν σύνορα, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει με πνεύμα αλληλεγγύης μία κατάσταση η οποία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα δε στην περιοχή μας, που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της ευαισθησίες».

Έστειλε μήνυμα ότι «η Κύπρος σε αυτήν την περιπέτεια που περνά δεν είναι μόνη της, έχει κοντά της βεβαίως την Ελλάδα, έχει κοντά της την ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που είπε πρωτύτερα ο Frans, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ελληνική λύση, ολλανδική λύση, ούτε καν κυπριακή λύση, υπάρχει ευρωπαϊκή λύση» εκφράζοντας την άποψη ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ενιαίο και δε θα επιτρέψουμε ποτέ, κανένα από τα μέρη του να κλονιστεί, διότι τότε, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη στάση της Τουρκίας σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η πολιτική της Ελλάδας, απέναντι στη γειτονική χώρα στηρίζεται στη βασική αρχή της έντιμης διπλωματίας «και αυτό φάνηκε ακόμα και μέσα από την ανταλλαγή των πρόσφατων επιστολών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρες οι έννοιες. Η αλήθεια είναι εκεί. Η πραγματικότητα είναι εκεί».

Ο κ. Τίμερμανς από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης του γιατί Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται με εποικοδομητικό τρόπο, λέγοντας ότι πιστεύει πως η εποικοδομητική και λογική προσέγγιση αυτών των θεμάτων μας φέρνει πιο κοντά σε λύση, λύσεις «ευρωπαϊκές», πρόσθεσε «γιατί αυτό είναι μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και όπως ξέρετε καλά στην Ελλάδα, ως ευρωπαίοι έχουμε παράδοση να λύνουμε τα οικογενειακά προβλήματα μέσα στην οικογένεια».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ολλανδική Κυβέρνησή υιοθετεί τη θέση που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Eurogroup και πρώην Υπουργός Οικονομικών της χώρας, ότι η λύση για την Κύπρο αποτελεί προηγούμενο για την επίλυση άλλων τέτοιων κρίσεων στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη, ο κ. Τίμερμανς απάντησε ότι δεν θεωρεί πως αυτή είναι η θέση του Προέδρου του Eurogroup. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για την Ολλανδική κυβέρνηση δεν υπάρχει συγκεκριμένο περίγραμμα, καθώς κάθε κατάσταση θα χρειαστεί μία λύση ραμμένη στα μέτρα της. Σημείωσε ότι η λύση που δόθηκε για την Κύπρο ήταν μία λύση «μόνο για την Κύπρο, γιατί εκεί υπάρχουν πολύ πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν στην Κύπρο και μόνο στην Κύπρο». Ξέρω ότι ο λαός της Κύπρου μιλάει ελληνικά, συνέχισε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εντελώς διαφορετική από αυτή στην Κύπρο» και καταλήγοντας σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης του δεν μπορεί να είναι πιο καθαρή από αυτή που εξέφρασε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα