Η Λ. Κουρσουμπά απαντά στις καταγγελίες για την παραμονή παιδιών με στέρηση στο Νοσ. Αθαλάσσας

12:42 26/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις εργασίες για την ολοκλήρωση και λειτουργία της Μονάδας Εσωτερικής Ψυχιατρικής Νοσηλείας Παιδιών και Εφήβων στο Μακάρειο Νοσοκομείο η οποία έχει ως αποτέλεσμα “τη συνεχιζόμενη παραβίαση ουσιωδών δικαιωμάτων του παιδιού”, εκφράζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Σε επιστολή που έστειλε στην Βουλευτή του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή τις καταγγελίες για εγκλεισμό παιδιών με νοητική στέρηση στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας,

η Επίτροπος καλεί όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες να επισπεύσουν τις ενέργειες τους, “ώστε να τερματιστούν οι απαράδεκτες πρακτικές της εισαγωγής ανηλίκων σε ακατάλληλες δομές νοσηλείας και διαμονής τους με ενήλικους ασθενείς οι οποίες αποβαίνουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, καταστρεπτικές στην εξέλιξη της σωματικής και ψυχικής τους υγείας”.

Η κ. Κυριακίδου, σύμφωνα με την επιστολή της Επιτρόπου, είχε καλέσει δημόσια την Επίτροπο να προβεί σε αυτεπάγγελτη έρευνα αναφορικά με καταγγελία ότι άτομα με νοητική στέρηση παραμένουν έγκλειστα στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας ενώ, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, με βάση αποφάσεις των αρμοδίων κρατικών Υπηρεσιών, θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και να ενταχθούν στην κοινότητα.

Η κ. Κουρσουμπά διευκρινίζει ότι έχει αρμοδιότητα να υποβάλλει εισηγήσεις και να προωθεί τη σύνταξη νομοθεσίας, αλλά δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα να διερευνά, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν υποβολής παραπόνων, οποιαδήποτε συμπεριφορά της Διοίκησης.

Επί της ουσίας, η Επίτροπος χαρακτηρίζει το θέμα πάρα πολύ σοβαρό και το οποίος “όντως, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων ατόμων και ταυτόχρονα, καταδεικνύει την έλλειψη δομών εκ μέρους της πολιτείας καθόσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος, κάτι για το οποίο υπάρχει από χρόνια αίτημα των οργανωμένων συνόλων στήριξης της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας”.

Η κ. Κουρσουμπά διευκρινίζει ακόμη ότι κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργού Υγείας, έχει προβεί στα πλαίσια Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στη σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου με τίτλο “ο περί Κοινοτικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Νόμος,’’ το οποίο ρυθμίζει την παροχή κοινοτικής φροντίδας ψυχικής υγείας σε άτομα με ψυχικές διαταραχές ή ψυχολογικά προβλήματα και άλλα συναφή θέματα. Το νομοσχέδιο διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Υγείας το Φεβρουάριο του 2010.

Αναφέρει ακόμη ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε διερευνηθεί επισταμένως από το Γραφείο της ύστερα από συγκεκριμένα παράπονα που έλαβε από το Δεκέμβριο του 2007 και έκτοτε συνεχίζει να παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη και να παρεμβαίνει προς κάθε κατεύθυνση προς επίλυσή του.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στάλθηκε σχετική επιστολή στο Υπουργείο υγείας τον Ιανουάριο του 2008, ότι η ίδια παρενέβη δημόσια με αποτέλεσμα όπως αναφέρει, να λάβει διαβεβαιώσεις το Μάιο του 2008 για λήψη διορθωτικών μέτρων. Η Επίτροπος ζητούσε τη δημιουργία ειδικής Μονάδας Ψυχιατρικής Νοσηλείας για Παιδιά και Εφήβους και την εξασφάλιση

Keywords
Τυχαία Θέματα