‘Η Κύπρος,παρά τις απειλές της Τουρκίας, θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ’

13:52 8/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος, παρά τις δυσκολίες και τις απειλές της Τουρκίας, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την έκρυθμη κατάσταση στον αραβικό κόσμο, θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ, ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ισχυροποιώντας έτσι στο ευρωπαϊκό και διεθνές προσκήνιο τη θέση της ως ισότιμο και κυρίαρχο κράτος, τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα της αντίστασης Αθανάση Χριστοφόρου Γεωργίου, στην Αμαργέτη.

Ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι η” πρόσφατη

εμφάνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομιλία και οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις και παρατηρήσεις των Ευρωβουλευτών, αποδεικνύουν, για ακόμη μια φορά, τη σταθερή προσήλωση μας προς τις πραγματικές δημοκρατικές αρχές για μια δίκαιη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της, αλλά και την αποφασιστικότητα μας να υπερασπίσουμε την κυριαρχία και αξιοπρέπεια του λαού μας”.

Ανέφερε επίσης ότι “η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτέλεσε τη σύγχρονη διακήρυξη της εμμονής σε αρχές, των πόθων και της αγωνιστικής διάθεσης του λαού μας” και πρόσθεσε ότι “η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, οφείλει να αντιληφθεί ότι για να γίνει μέλος της Ένωσης πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες λειτουργίας της ένωσης, να σεβαστεί την Κύπρο και τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά της δικαιώματα γιατί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης και ακύρωσης αυτών των δικαιωμάτων αποτελεί αμφισβήτηση και της ίδιας της ΕΕ και ακύρωση των ίδιων των αρχών και θεσμών της και στην οποία, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, θέλει να ενταχθεί και να γίνει μέλος”.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν θέλει τη λύση του Κυπριακού στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών και το Κυπριακό δεν είναι στις σημερινές της προτεραιότητες.

Αντίθετα, συνέχισε, η Τουρκία προσβλέπει στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης και αναβάθμιση των κατεχομένων και έχει σκληρύνει τη στάση της σε τέτοιο σημείο που να απειλεί την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, να απειλεί την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυριαρχία της για τις νόμιμες προσπάθειες εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου μας πλούτου, των υδρογονανθράκων.

“Το πολυδιαφημιζόμενο δόγμα Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της Τουρκίας αποδεικνύεται και αυτό, για ακόμη μια φορά, κενός λόγος και ακόμη μια φραστική μόνο διπλωματική ωραιολογία”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στον ήρωα Αθανάση Χριστοφόρου Γεωργίου και στον αγνοούμενο αδελφό του Γιαννάκη, ο κ. Χριστοφίδης έδωσε την υπόσχεση ότι “δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε η θυσία τους να μην πάει χαμένη” και πρόσθεσε ότι “για να κλείσουν οι πληγές πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος”.

“Απαιτείται η επικέντρωση όλων μας σε αυτό το υπέρτατο καθήκον σε μια κοινή προσπάθεια και μέσα σε κλίμα ενότητας και συναίνεσης ώστε να μην υλοποιηθούν οι απώτερες βλέψεις των κατακτη

Keywords
Τυχαία Θέματα