Δολοφονίες αξιωματικών και αποσκιρτήσεις στη Συρία

20:02 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του συριακού στρατού, εκ των οποίων ένας στρατηγός, δολοφονήθηκαν την Τετάρτη από ένοπλους σε διαφορετικές περιοχές της χώρας όπου σχεδόν εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας ταξίαρχος δολοφονήθηκε πάνω στην οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τη Σουέιντα, μια περιοχή των Δρούζων στο νότο της χώρας και ένας συνταγματάρχης σκοτώθηκε στην κεντρική επαρχία Χάμα. Ο τρίτος αξιωματικός, ένας διοικητής, δολοφονήθηκε στο Χαλέπι, επίσης σε δρόμο της βόρειας

αυτής πόλης.

«Και οι τρεις αξιωματικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο όταν αποτέλεσαν στόχο των πυρών των ένοπλων ανδρών», δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Την Τετάρτη τουλάχιστον 99 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια. Μεταξύ τους δύο ακόμη στρατηγοί που σκοτώθηκαν στις μάχες. Απολογισμός των θυμάτων της αιματηρής σύγκρουσης από ανεξάρτητη πηγή δεν υπάρχει από τα τέλη του 2011 όταν ο ΟΗΕ σταμάτησε την καταμέτρησή του.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 75 στρατιώτες του τακτικού συριακού στρατού, μεταξύ τους ένας στρατηγός και δύο συνταγματάρχες, αποσκίρτησαν και συμπαρατάχθηκαν με τις δυνάμεις των ανταρτών καταφεύγοντας στην Τουρκία, δηλώνουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Επίσης, 350 στρατιώτες έχουν λιποτακτήσει από τη Δευτέρα, οι τελευταίοι μεταξύ αυτών την Τετάρτη.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που πολεμούν για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν κλιμακώσει τους τελευταίους μήνες τη στρατιωτική τους εκστρατεία και ελέγχουν πλέον μεγάλες περιοχές της χώρας «όπως η Χομς, η Ντέιρ αλ-Ζουρ ακόμη και συνοικίες κοντά στη Δαμασκό. Στις πόλεις αυτές που τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο των εξεγερμένων δεν μπορούν να εισέλθουν οι δυνάμεις του στρατού», δήλωσε ο διοικητής των ανταρτών Αμπου Αλάα.

Keywords
Τυχαία Θέματα