Η Κύπρος τα πήγε πολύ καλά στο Eurogroup υπό τις περιστάσεις, λέει η Κυβέρνηση

18:17 5/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος τα πήγε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Eurogroup, υπό τις περιστάσεις, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έδωσε «μια πολύ σκληρή μάχη».

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Κύπρος διανύει «περίοδο έκτακτης ανάγκης» και κάλεσε πολιτικούς, κόμματα, συνδικάτα

και εργαζομένους να το συνειδητοποιήσουν.

Ανέφερε ότι η Κύπρος ανακτά την αξιοπιστία της ως χρηματοοικονομικό κέντρο και πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται ένα χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να υπάρξει η τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Μαρτίου.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε εξάλλου ότι στις 20.30 απόψε, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά την άφιξη του Υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, στην οποία είπε ότι θα συμμετάσχουν «άνθρωποι που έχουν σχέση με την οικονομία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, είπε ότι Κυβέρνηση δεν συζητά τέτοιο θέμα ενώ χαρακτήρισε «συκοφαντία» τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου της Κύπρου – που θα διενεργηθεί από ιδιώτες εμπειρογνώμονες με εμπλοκή της Moneyval, υπό την Κεντρική Τράπεζα – ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «πρόθεσή μας δεν είναι να κρύψουμε τίποτα από την έρευνα», καθώς «δεν φοβόμαστε τίποτα».

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, πολιτικοί, κόμματα, συνδικάτα και εργαζόμενοι, ότι «διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο», ουσιαστικά μια «περίοδο έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης και είπε ότι επιβάλλεται το συντομότερο να υπογράφει η δανειακή σύμβαση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια, ενώ ανέφερε ότι «δεν είμαστε μόνοι, ευτυχώς».

Ερωτηθείς αν ο κ. Σαρρής ζήτησε χθες από τους ομολόγους του να πάρουν σαφή θέση για το κούρεμα καταθέσεων ή δεν το έβαλε καθόλου στο τραπέζι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Σαρρής διαβουλεύτηκε γνωρίζοντας πλήρως το περιβάλλον στο οποίο διαβουλευόταν». Πρόσθεσε ότι, ως πολύ καλός γνώστης και εκτιμώντας την κατάσταση, ο Υπουργός Οικονομικών «γνώριζε τι έπρεπε να απαιτήσει, έτσι ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει εξάλλου την άποψη ότι η Κύπρος έδωσε στο Γιούρογκρουπ χωρίς να πάρει κάτι πίσω, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε με την κυπριακή παροιμία «απου’ ναι απ’ έξω απ’ το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει» και χαρακτήρισε την άποψη «εκτός κλίματος και εκτός πραγματικότητας».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε εξάλλου ότι με την χθεσινή παρουσία της Κύπρου στο Γιούρογκρουπ, αλλά και με άλλες ενέργειες και επαφές που στοχεύουν σε συμμαχίες και ενίσχυση των θέσεών μας, «ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας», κάτι που όπως είπε αποτυπώνεται σε δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και άλλων χωρών.

Ανέφερε ότι μέσω της δήλωσης του Προέδρου του Γιούρογκρουπ, η ΕΕ δηλώνει και αισθάνεται ότι «έχει αξιόπιστο συνομιλητή», συμπλήρωσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα ακούμε μόνο τι μας λένε, αλλά θα ακούει και η Ευρώπη τι έχουμε να πούμε εμείς.

Συνέχισε λέγοντας ότι με αυτήν την αξιοπιστία, τα επιχειρήματα πιάνουν τόπο, ενώ οι συμμαχίες που οικοδομούνται δημιουργούν το πλαίσιο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είπε επίσης ότι φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να έχουμε την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Μαρτίου. «Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που βγήκε από του Γιούρογκρουπ, ενώ πρόσθεσε ότι η χθεσινή ανακοίνωση του σώματος προσφέρει την δυνατότητα για αρχή σταθεροποίησης της κατάστασης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών και τους επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες και ανέφερε ότι έγιναν πολλές επαφές με τους πρωταγωνιστές από πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Ήταν μια όντως δύσκολη νύχτα αλλά τουλάχιστον τα αποτελέσματα δεν μας απογοήτευσαν».

Αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για «μια συκοφαντία, που λόγω παραπληροφόρησης και άλλων σκοπιμοτήτων, δυστυχώς εδώ και καιρό τραυματίζει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα σε κάποιους κύκλους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό το κλίμα πρέπει να το ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε με βάση τη χθεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ».

Είπε ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να κάνει μια νέα αρχή ως ένα υγιές χρηματοοικονομικό κέντρο, με σημαντικό ρόλο στην Ευρωζώνη, την ΝΑ Μεσόγειο αλλά και διεθνώς.

Ερωτηθείς για την αναφορά του σε σκοπιμότητες, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για «λεπτά ζητήματα», τα οποία τα χειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχουν σχέση με τη διαμόρφωση συμμαχιών, με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου. Είπε ότι η αγωνία της κοινής γνώμης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληροφόρηση είναι κατανοητή, πρόσθεσε όμως ότι είναι αδύνατον να δημοσιοποιούνται όλες οι σκέψεις και οι επαφές που γίνονται.

Ανέφερε εξάλλου ότι η εμπλοκή της Moneyval, ως ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου και η δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις των ιδιωτών εμπειρογνωμόνων, προσφέρει ένα σχήμα το οποία θα είναι το υπόβαθρο για να χτίσουμε τη νέα εποχή για την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο με προοπτική.

«Η πρόθεσή μας δεν είναι να κρύψουμε τίποτα από την έρευνα, δεν φοβόμαστε τίποτα» είπε, προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι μέσα από το σχήμα που αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ να αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία της Κύπρου ως ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με την δανειακή σύμβαση αν η Moneyval και οι ξένοι εμπειρογνώμονες δεν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Moneyval αξιολόγησε ήδη το νομοθετικό πλαίσιο για το ξέπλυμα και η Κύπρος τα πήγε «πάρα πολύ καλά». Συμπλήρωσε ότι τώρα θα αξιολογηθεί η εφαρμογή του πλαισίου αυτού, ενώ ανέφερε ότι αν προκύψουν οποιεσδήποτε παραλήψεις, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει, ώστε να καθαρίσει το όνομα της χώρας.

Συμπλήρωσε ότι βασικός και αυτονόητος όρος είναι να εξασφαλιστεί η ανωνυμία των πελατών των τραπεζών, καθώς έχει σχέση με τα προσωπικά δεδομένα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα θέσει και η Κύπρος αίτημα να υπάρξει έλεγχος άλλων χωρών για ξέπλυμα χρήματος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να καθαρίσουμε το όνομά μας ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό από κανέναν».

Ερωτηθείς αν η Κύπρος έμεινε εκτεθειμένη από τις δηλώσεις του Προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, που απέφυγε να απαντήσει αναφορικά με το θέμα του κουρέματος καταθέσεων, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, που είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων. «Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν το δέχεται καν ως συζήτηση στο τραπέζι» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και είπε ότι ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων θα κάνει κακό κυρίως στην Ευρωζώνη.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η ασάφεια που εκδηλώθηκε από τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ χθες το βράδυ ήταν αποτέλεσμα της όλης περιρρέουσας ατμόσφαιρας μέσα στη συζήτηση του Γιούρογκρουπ», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ανέφερε ότι «όσοι ξέρουν γεγονότα και καταστάσεις αντιλαμβάνονται την σκοπιμότητα» ενώ είπε ότι την ίδια στιγμή βλέπουν ότι δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε πρόθεση κουρέματος καταθέσεων.

Είπε ακόμη ότι «η απάντηση προς αυτή την παραφιλολογία, δόθηκε από το ίδιο το Γιούρογκρουπ», καθώς όπως είπε, αύριο, Τετάρτη, καταφθάνει στην Κύπρο υψηλού επιπέδου κλιμάκιο της Τρόικας, που θα έχει συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και άλλους παράγοντες της κυπριακής οικονομίας, με στόχο την τελική δανειακή σύμβαση.

Χαρακτήρισε την άφιξη του κλιμακίου ως μια απάντηση του Γιούρογκρουπ ότι «θέλει να καταλήξει σε τελική δανειακή σύμβαση με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν έχει καμία σχέση ή πρόθεση με κούρεμα καταθέσεων μια τέτοια οριστική απόφαση».

Σε ερώτηση αν στο κλιμάκιο θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η πληροφορία μας είναι ότι θα είναι υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία από την Τρόικα».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την θέση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το ζήτημα περιλαμβάνεται στην προσυμφωνία του μνημονίου που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αποτελεί δέσμευση από τότε. Είπε ότι σύμφωνα με την αναφορά στην προσυμφωνία, οι ιδιωτικοποιήσεις συζητούνται από τη στιγμή που τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Ανέφερε επίσης ότι κλιμάκιο της Τρόικας συλλέγει από τη Δευτέρα πληροφορίες από συγκεκριμένους ημικρατικούς οργανισμούς και είπε ότι «αναμένουμε την αξιολόγηση των κλιμακίων της Τρόικας» για τους οργανισμούς αυτούς, ώστε να συνυπολογιστούν όλα σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους και να μπει η Κυβέρνηση στην τελική διαπραγμάτευση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν σαφής, λέγοντας ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ημιδημόσιο τομέα είναι και θα είναι αμετάβλητα.

Ως προς το τι θα πράξει η Κυβέρνηση με τον διορισμό του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε η Κύπρος χρειάζεται να αντιμετωπίσει ενωμένη την πίεση που δέχεται, για να καταλήξει στην δανειακή σύμβαση, ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών και πιστεύει σε αυτή τη συνεργασία, προς όφελος των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε τέλος την ευαισθησία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ίδιου στην ελευθερία της έκφρασης και στην κριτική, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση και καμία διάθεση να χειραγωγήσουμε τα ΜΜΕ». Παράλληλα είπε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και έκανε έκκληση προς όλους να επιδείξουν τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας, καθώς όπως είπε, το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος είναι διασπορά πανικού.

«Δίνουμε μια μεγάλη μάχη όλοι μας να διασώσουμε την οικονομία μας και το κύρος και την αξιοπιστία της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου» είπε και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».

Keywords
κυπρος, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, δανειακή σύμβαση, κουρεμα καταθεσεων, άφιξη, βρυξέλλες, τραπεζες, χρεοκοπια, κουρεμα, γαλλια, σημαίνει, νέα, υγιές, ΔΝΤ, τροικα, μνημονιο, βιωσιμότητα, μμε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αξιολογηση, κομματα, αποτελεσματα, το θεμα, δημοκρατια, θεμα, κυπρου, οικονομια, πιεση, πλαισιο, τραγουδια, αγωνια, άφιξη, βιωσιμότητα, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονοτα, γινει, γινονται, δανειακή σύμβαση, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εποχη, επρεπε, ερευνα, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θετικο, κλιμα, νυχτα, ξεπλυμα χρηματος, ονομα, ορος, ουσιαστικα, οφελος, περιβαλλον, πρωταγωνιστες, σαρρης, ρολο, σαφης, συζητηση, σκεψεις, τριτη, χρηστος, χρονικα, δικαιωματα, εφαρμογη, ετοιμη, πληροφοριες, σημαίνει, τραπεζα, υγιές, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα