Η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στο επίκεντρο του τουρκικού Τύπου

17:31 5/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η Hurriyet γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πως «Θα πρέπει να θάψουμε το πρόβλημα αυτό στην ιστορία».

Σημειώνεται πως με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες

η δεύτερη Σύνοδος Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, υπογράφηκαν 25 συμφωνίες και πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Θα επιδείξουμε τη βούλησή μας αναφορικά με τις ανάγκες για τον εγγυητικό ρόλο μας ως εγγυήτριες χώρες, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, και κατά αυτόν τον τρόπο θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα στην Κύπρο. Θα πρέπει να θάψουμε το πρόβλημα αυτό στην ιστορία. Αυτό που αναλογεί στους πολιτικούς είναι η επίλυση του προβλήματος και όχι η παραγωγή προβλημάτων. Με την κυβέρνηση Σαμαρά και η χώρα μας με τις προσπάθειές μας και τα βήματα που θα κάνουμε θα λάβουμε ζωτικής σημασίας αποτέλεσμα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «είναι αληθές ότι το Κυπριακό δεν επιλύθηκε εδώ και 40 χρόνια» και αυτό θα πρέπει να αλλάξει, ανέφερε.

Η επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του σεβασμού στο κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στη σταθερότητα και θα εξασφαλίσει συνεργασία και φιλία μεταξύ των λαών μας, υπέδειξε.

H Μilliyet στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Συναντήθηκαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας: Να θάψουμε το Κυπριακό στην Ιστορία» και υπότιτλο «Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του αναφορικά με το Κυπριακό, είπε: «Πιστεύω ότι θα υλοποιήσουμε τα απαιτούμενα για τον εγγυητικό μας ρόλο», γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε ότι επιθυμούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αναφορικά με την Κύπρο και το θέμα «να θαφτεί στην ιστορία».

H Hurriyet στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες, με τον τίτλο «Κλείστε το Λαύριο και δώστε τους τρομοκράτες», γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός έδωσε στον Αντώνη Σαμαρά τα ονόματα τρομοκρατών που εκπαιδεύονται στο Λαύριο καθώς και εικόνες από την εκπαίδευση που γίνεται στα στρατόπεδα τρομοκρατών και πληροφορίες αναφορικά με τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης. Αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε να κλείσουν τα στρατόπεδα αυτά και να εκδοθούν οι τρομοκράτες στην Τουρκία, με τον Αντώνη Σαμαρά να λέει ότι «θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Όμως η Ελλάδα είχε προβεί σε διαψεύσεις αναφορικά με τα στρατόπεδα αυτά, γράφει η εφημερίδα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Haberturk στις εσωτερικές τις σελίδες και υπό τον τίτλο «ο Ερντογάν έδωσε στον Σαμαρά τα ονόματα και τις φωτογραφίες των τρομοκρατών στο Λαύριο».

Η Sabah φέρει τον τίτλο «Κοινό βήμα με τη γείτονα για την τρομοκρατία».

H Μilliyet κάνει αναφορά στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο προεδρικό θέρετρο στα Θεραπιά Κων/λης. Η ίδια εφημερίδα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Στόχος με τον γείτονα, διπλάσιο εμπόριο», γράφει για το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, όπου μίλησε ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το εμπόριο των 5 δισ δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών, στόχος είναι να ανέλθει σε 10 δισ δολάρια.

Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Ο γείτονας επιδιώκει τούρκους γαμπρούς» γράφει ότι τα προϊόντα της γειτονικής χώρας που αντιμετωπίζει κρίση παρουσιάστηκαν στην Τουρκία και 102 ελληνικές εταιρείες που έλαβαν μέρος στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν επαφές για να βρουν Τούρκους εταίρους. Στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ έλαβαν μέρος περίπου 700 επιχειρηματίες εκ των οποίων οι 102 Έλληνες, γράφει η εφημερίδα.

Η Posta στις εσωτερικές τις σελίδες γράφει ότι ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Φαναρίου και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρεται ειδησεογραφικά η Vatan σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα