“Η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική”

13:03 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος ως κατεξοχήν νησιώτικο κράτος-μέλος της ΕΕ, με δεσπόζουσα γεωγραφική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και στην προσπάθεια για σφαιρική προσέγγιση και ανάπτυξη θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως η ναυτιλία, η αλιεία, ο παράκτιος τουρισμός, οι θαλάσσιες μεταφορές και η εκμετάλλευση του θαλάσσιου φυσικού ορυκτού πλούτου.

Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στην τελετή παρουσίασης της «Διακήρυξης της Λεμεσού» για

την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ, στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «η όλη φιλοσοφία που διέπει την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική έχει ωθήσει τα κράτη μέλη στην ανάγκη δημιουργίας εθνικών δομών, έτσι που οι διάφορες επιμέρους πολιτικές που σχετίζονται με τη θάλασσα να μην αναπτύσσονται αποσπασματικά, αλλά μέσα στα πλαίσια συνολικής προσέγγισης, λαμβάνοντας υπόψη διασυνδέσεις και συνέργειες με άλλες τομεακές πολιτικές».

Τόνισε ότι «η τρέχουσα οικονομική κρίση και η ύφεση επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει έναν γρήγορο και αποτελεσματικό δρόμο για την ανάκαμψη βασισμένο στην έξυπνη, βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη. Η Ευρώπη διανύει περίοδο δημοσιονομικής περισυλλογής, και συνεπώς είναι καίριας σημασίας η επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερων αποτελεσμάτων με λιγότερα διαθέσιμα μέσα».

Αναμφίβολα, είπε, «χρειάζεται να επισπεύσουμε την υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, επαναφέροντας την ευρωπαϊκή οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, τονώνοντας την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών μας και πρωτίστως, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι λαοί και οι κοινωνίες στην Ευρώπη σήμερα».

Ανέφερε ότι «οι θάλασσες και οι ωκεανοί από τους οποίους βρέχεται η Ευρώπη, αποτελούν ένα σημαντικό σημείο αναφοράς και μια αστείρευτη πηγή αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, ζωής και ευημερίας που θα πρέπει να τύχει της δέουσας αξιοποίησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «η δυναμική ανάπτυξης της θαλάσσιας οικονομίας αποτελεί ευκαιρία, την οποία η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευτεί. Αποτελεί συνάμα», πρόσθεσε, «και διττή πρόκληση, από τη μια να διατηρήσουμε τις θάλασσες μας καθαρές και ασφαλείς κι από την άλλη να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τους πολύτιμους πόρους της με βιώσιμο τρόπο».

«Είναι αξιοσημείωτο», συνέχισε, «πως οι θαλάσσιες δραστηριότητες παρέχουν θέσεις εργασίας σε 5,4 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, συνεισφέροντας συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Η δυναμική αυτή παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και συνεπώς πρέπει να αξιοποιηθεί».

Τόνισε ότι «θα πρέπει να εργαστούμε για να εξαλειφθούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και να εφαρμοστούν έξυπνες λύσεις για την ενίσχυση νέων τομέων. Με την προώθηση της θαλάσσιας έρευνας και καινοτομίας, η Ευρώπη μπορεί να αποδεσμεύσει το αναξιοποίητο δυναμικό που διαθέτει

Keywords
Τυχαία Θέματα