Ο Ατούν για την οικονομία και τις τράπεζες

12:27 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα δημόσια χρέη λήφθηκαν σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο του νέου τριετούς «οικονομικού προγράμματος», δήλωσε στην Κίπρις ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν.

Στόχος τους, είπε, είναι η αποπληρωμή όλων των χρεών, εντός 8-10 χρόνων, προσθέτοντας ότι ζήτησαν πρόσθετη βοήθεια από την Τουρκία για αποπληρωμή των χρεών ύψους 1,5 δις ευρώ που έχουν οι «δημόσιες τράπεζες» στα κατεχόμενα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της βιοτεχνίας στο ψευδοκράτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε

ότι θα δοθεί η απαραίτητη στήριξη για την αναζωογόνηση του τομέα αυτού.

Δημοσίευμα της Κίπρις στο οικονομικό της ένθετο γράφει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε από το σύνδεσμο «νέων τραπεζιτών βόρειας Κύπρου», το ψευδοκράτος βρίσκεται πολύ πίσω σε σύγκριση με την Τουρκία όσον αφορά το δείκτη καταθέσεων έναντι δανείων/πιστώσεων που παραχωρήθηκαν.

Σύμφωνα με την έρευνα στην Τουρκία, κατά το μήνα Ιούνιο, υπήρχαν 737 δις τουρκικές λίρες (314,3 δις περίπου ευρώ) σε καταθέσεις και 719 δις τουρκικές λίρες (306,6 δις περίπου ευρώ) ως παραχωρήσεις πιστώσεων και δανείων με το δείκτη των δανείων/πιστώσεων έναντι των καταθέσεων να ανέρχεται στο 98%.

Τον αντίστοιχο μήνα στο ψευδοκράτος υπήρχαν 8,45 δις τουρκικές λίρες (3,6 δις περίπου ευρώ) σε καταθέσεις και 5,99 δις τουρκικές λίρες (2,5 δις περίπου ευρώ) ως παραχωρήσεις πιστώσεων και δανείων με το δείκτη των δανείων/πιστώσεων έναντι των καταθέσεων να ανέρχεται μόλις στο 71%.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι ο τραπεζιτικός τομέας του ψευδοκράτους είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σύγκριση με το τι ισχύει στην Τουρκία. Στην Τουρκία των 75 εκ. κατοίκων δραστηριοποιούνται 48 τράπεζες με 9,979 υποκαταστήματα και 183,354 εργαζομένους.

Στο ψευδοκράτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, των 290 χιλιάδων κατοίκων, δραστηριοποιούνται 23 «τράπεζες» με 235 υποκαταστήματα και 2,590 εργαζομένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα