Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε Συνθήκη ΟΗΕ για Εμπόριο Όπλων

17:37 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου υπέγραψε τη Δευτέρα, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων (Arms Trade Treaty), η οποία άνοιξε την ίδια ημέρα για υπογραφή στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Τη Συνθήκη υπέγραψαν τη Δευτέρα συνολικά 63 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Η πρώτη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων υιοθετήθηκε

από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 2 Απριλίου 2013 και θεωρήθηκε ορόσημο και ιστορικό επίτευγμα, αλλά και αποκορύφωμα των προσπαθειών πολλών χρόνων.

Η Συνθήκη, η οποία ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων, από μικρά όπλα μέχρι και άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, θα ενισχύσει την ειρήνη και ασφάλεια, με στόχο να τερματιστεί η αποσταθεροποίηση μέσω της ροής όπλων σε περιοχές συγκρούσεων και εμποδίζοντας ταυτόχρονα τον εξοπλισμό των παραβατών του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.

Το άνοιγμα της Συνθήκης για υπογραφή πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια τελετής στα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Αρκετά κράτη μέλη αντιπροσωπεύτηκαν σε υπουργικό επίπεδο. Κύριος ομιλητής ήταν η Πρόεδρος της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf.

H Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ με την επικύρωση της από 50 τουλάχιστον συμβαλλόμενα κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα