Η κρίση επιβαρύνει την κυπριακή οικονομία

12:37 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η παγκόσμια κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος συνεχίζει να επιβαρύνει την μικρή κυπριακή οικονομία, επιτείνοντας χρόνο με το χρόνο τις αρνητικές επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας του τόπου, δηλώνει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό της, τον οποίο διάβασε ο Λειτουργός Εργασίας Α΄ Αντώνης Κάφουρος, στην ενημερωτική Ημερίδα “We Mean Business”, στη Λευκωσία, η κ. Χαραλάμπους αναφέρει ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως το ποσοστό ανεργίας για το 2011 ανήλθε στο 7,7% του εργατικού δυναμικού (άνδρες 7,8% και γυναίκες

7,6%), ενώ ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,2% (άνδρες 6% και γυναίκες 6,4%).

Προσθέτει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, κατά τον μήνα Απρίλιο 2012 το ποσοστό ανεργίας στη Κύπρο ανήλθε στο 10,1% (άνδρες 10,9% και γυναίκες 9,2%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος έφτασε στο 10,3%.

Αναφέρει, επίσης, ότι από τα στοιχεία που τηρούνται στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαΐου 2012 έφτασε τους 34.162, ενώ με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Μάιο 2012 αυξήθηκε στους 36.313 σε σύγκριση με 35.402 τον προηγούμενο μήνα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες της οικονομίας που επηρεάζουν άμεσα την αγορά εργασίας, η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας επικεντρώνεται στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης μέσα από την προώθηση μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόληψη/περιορισμό των απολύσεων και την βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων μέσω της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης για διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η ανάγκη κινητικότητας και συνεχούς κατάρτισης είναι πια επιτακτική και σημειώνει ότι η εκπαίδευση και η επανεκπαίδευση δεν μπορούν να εξαλείψουν την ανεργία, αλλά μπορούν να τη μειώσουν με ένα σύστημα κατάρτισης και διά βίου μάθησης που θα έδινε την ευκαιρία σε έναν άνεργο να αποκτήσει νέες δεξιότητες, αναγκαίες για την επιστροφή στην αγορά εργασίας, και σε έναν απόφοιτο να αποκτήσει την εργασιακή εμπειρία που χρειάζεται για να μπορέσει να μεταβεί από τον κόσμο της εκπαίδευσης σε αυτόν της απασχόλησης.

Η κ. Χαραλάμπους τονίζει ότι η περίοδος που βιώνουμε είναι σίγουρα δύσκολη για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους με σπουδές χωρίς προϋπηρεσία, αλλά η ιδέα της πρακτικής εξάσκησης νέων αποφοίτων και φοιτητών σε επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής πείρας σε ιδανικές συνθήκες είναι πολύ θετική για πολλούς και προφανείς λόγους.

Σημειώνει, τέλος, ότι η ΕΕ στις 18 Απριλίου 2012 παρουσίασε μέσα στο έγγραφο «Πακέτο Απασχόλησης» τα νέα μέτρα για τόνωση της απασχόλησης και η δέσμη μέτρων θα συζητηθεί σε συνέδριο υψηλού επιπέδου για την απασχόληση στις 6-7 Σεπτεμβρίου 2012 στις Βρυξέλλες, με στόχο την περαιτέρω κινητοποίηση όλων των εταίρων για την εφαρμο

Keywords
Τυχαία Θέματα