Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν πήρε αποφάσεις για το κονδύλι της ΚΡΕΤΥΚ

18:08 16/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δε αποφάσισαν σήμερα οτιδήποτε για αποδεσμεύσεις κονδυλίων ανέφερε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών -σχετικά με το αίτημα του Υπουργείου Εμπορίου για την αποδέσμευση του 1 εκ ευρώ από τον Προϋπολογισμό του 2013 που αφορούν την αγορά από το κράτος του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων-, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η ΚΡΕΤΥΚ είναι μια νόμιμη εταιρεία

που έχει εγγραφεί στον Εφορο Εταιρειών, αλλά που δεν είναι κρατική.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εμπορίου ζητά την αποδέσμευση 1 εκ. ευρώ για να μπορεί το κυπριακό κράτος να αγοράσει μετοχές από τη συγκεκριμένη νόμιμη εγγραφείσα στον έφορο εταιρειών εταιρεία και είναι θέμα των πολιτικών κομμάτων να αποφασίσουν κατά πόσο αυτή η νόμιμη εταιρεία που έχει εγγραφεί θα γίνει κρατική και θα αποδεσμεύσουν 1 εκ ευρώ για να αγοραστούν μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας από το κράτος.

Ο Υπουργός Εμπορίου ήταν σαφέστατος λέγοντας ότι είναι μια νόμιμη εταιρεία στην οποία το κράτος δεν διαθέτει ούτε μία μετοχή και τον συγχαίρουμε ανέφερε προσθέτοντας ότι πρέπει να εκδοθεί το κεφάλαιο και οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν μετοχές για αυτό και πολύ νομότυπα ο Υπουργός ζητά 1 εκ. για να αγοράσει μετοχές.

Ερωτηθείς εάν θα εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ αποδέσμευση του κονδυλίου, είπε ότι θα εξετασθεί το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε ότι «όσοι επικαλούμαστε τη ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας και της μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν μπορούμε από την άλλη να βάζουμε συνεχώς φραγμούς στις διαδικασίες που είναι απαραίτητες ώστε να φθάσουμε στην αξιοποίηση.

«Για να έχουμε τερματικό το 2019 και ενδιάμεση λύση το 2015 θα πρέπει να προχωρήσει ο φορέας που θα προσλάβει συμβούλους, θα προχωρήσει στην προσέλκυση επενδυτών, πέρα από την υποχρέωση του κράτους να καταθέσει σε μια κρατική εταιρεία που ίδρυσε το μετοχικό κεφάλαιο», πρόσθεσε αναφέροντας ότι αν δεν αποδεσμευτεί το ποσό δεν μπορεί να προχωρήσουν τα ζητήματα μιας σημαντικότατης πολιτικής που δίνει προοπτική στον τόπο.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Κυβέρνησης και μεταξύ της Βουλής σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της ΚΡΕΤΥΚ και κάποιες διαδικασίες στη λειτουργία της.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση αυτή τη στιγμή για να βρεθεί συναινετική λύση», συνέχισε και διατύπωσε τη θέση ότι ανεξάρτητα από τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της, η ΚΡΕΤΥΚ έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο γρήγορα και άμεσα».

Η ύψιστης σημασίας για την οικονομία του τόπου ταχεία αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και την πολιτική βούληση που πρέπει να επιδειχθεί όπως και από τεχνοκρατικές και διαδικαστικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η ΚΡΕΤΥΚ και για αυτό το λόγο παρ΄ όλες τις επιφυλάξεις που έχουμε για τα ζητήματα που αφορούν τη σύνθεση και τη λειτουργία της εταιρείας προσανατολιζόμαστε να στηρίξουμε την αποδέσμευση για να μπορέσει η Κύπρος να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ή να απεμπλακούμε από το μνημόνιο ανέφερε ο καταλήγοντας ο κ. Νικολαϊδης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης παρατήρησε ότι για την ΚΡΕΤΥΚ και γενικά στα θέματα αξιοποίησης του φυσικού αερίου συνεχίζεται η ιστορία της αντιπαράθεσης Βουλής και Κυβέρνησης.

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εγκριθούν επιπλέον πιστώσεις για την ΚΡΕΤΥΚ όταν Κυβέρνηση και Βουλή βρίσκονται στα Δικαστήρια αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο της σύστασης της εταιρείας και παρατηρώντας ότι «τράβα ο ένας το σάμα και ο άλλος το τομάρι», διατύπωσε τη θέση ότι αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να τερματιστεί».

Καταλήγοντας είπε ότι ελπίζει μετά τις προεδρικές εκλογές να δημιουργηθεί κλίμα συνεργασία Κυβέρνησης – Βουλής στο θέμα του φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα