Η ιστορία και οι πολίτες θα κρίνουν αν η Κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε δίκαια, λέει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

22:13 15/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε λάθη και ότι δεν είχε παραλείψεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος αφήνει, στους πολίτες και στην Ιστορία να κρίνουν αν η Κυβέρνησή του αντιμετωπίστηκε δίκαια.

Σε διάγγελμά του για την ανασκόπηση των πέντε χρόνων της διακυβέρνησής του, το τελευταίο της θητείας του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος δεν θα προσέφευγε

στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αν δεν υπήρχε η έκθεση των τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε την άποψή του ότι ο διάδοχός του θα πρέπει να στηριχθεί στη βάση λύσης όπως αυτή καθορίζεται από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, υπογραμμίζοντας δε πως δεν πρέπει να ακυρωθούν οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Επανέλαβε ότι αποχωρεί “με το κεφάλι ψηλά” και απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, διότι, όπως είπε, “η λύση στα προβλήματα δεν είναι η αποχή, είναι η συμμετοχή”.
Αποτιμώντας τα πέντε χρόνια της παρουσίας στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως “έχω αποκομίσει ευχάριστες εμπειρίες, γεύτηκα όμως και πικρίες”.

Οι ευχάριστες εμπειρίες, όπως είπε, αφορούν στην καθημερινή του επαφή με τον απλό άνθρωπο, για την καταξίωση, αλλά και στα επιτεύγματα που η διακυβέρνησή του.
“Έχω την πεποίθηση ότι μέσα σ’ ένα πολύ αντίξοο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον –και λυπούμαι να πω και μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που από ένα χρονικό σημείο και μετά άγγιζαν τα όρια του κατατρεγμού- καταφέραμε ως κυβέρνηση να παράγουμε πλούσιο και πολυσχιδές έργο”, είπε.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πικρία το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, “το οποίο προκάλεσε σε μένα και την οικογένειά μου αγωνία, άγχος και βαθιά θλίψη για το χαμό ανθρώπινων ζωών” και μετέφερε εκ νέου τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων.
Όπως είπε, μεγάλη πικρία αποτέλεσε για τον ίδιο το ότι δεν κατάφερε να λύσει το Κυπριακό, που ήταν όραμα ζωής για τον ίδιο “και αυτό παρά τις συνεχείς και δημιουργικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε”.

“Η Τουρκία, δυστυχώς, συνέχισε με την παρελκυστική και αδιάλλακτη πολιτική της να εμποδίζει την επίτευξη λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ”, συμπλήρωσε, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι “ήσυχος με τη συνείδησή μου πως ό,τι περνούσε από το δικό μας χέρι για την επίτευξη λύσης, το κάναμε και με το παραπάνω”.
Όπως είπε Πρόεδρος Χριστόφιας, “ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στις ίδιες αρχές και να εργάζεται πάνω στην ίδια βάση λύσης, όπως κάναμε κι εμείς αλλά και όλοι οι προκάτοχοι μου Πρόεδροι της Δημοκρατίας”.
“Αυτές οι αρχές και η βάση λύσης διατυπώνονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ –και ειδικότερα στο Ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας-, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009″, είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Ταλάτ και στις “σημαντικές συγκλίσεις, οι οποίες αποτελούν βήματα μπροστά, γιατί ακριβώς διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους το οποίο θα είναι ένα, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα” και τις οποίες απορρίπτει ο διάδοχος του κ. Ταλάτ, Ντερβίς Έρογλου.
Προειδοποίησε ωστόσο πως “αν η δική μας πλευρά ακυρώσει τις συγκλίσεις, ή πολύ περισσότερο, επιδιώξει να αρχίσει διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, θα βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με το διεθνή παράγοντα και θα πληρώσει ακριβό τίμημα”.

“Αν γίνει αυτό, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα βγουν από τη δύσκολη θέση που βρίσκονται και το Κυπριακό οριστικά θα πισωγυρίσει”, τόνισε.
Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση εκπλήρωσε πολλούς από τους μεγαλεπήβολους στόχους που είχε θέσει, προσθέτοντας ωστόσο ότι “φανήκαμε, όμως, άτυχοι γιατί η πρωτοφανής σε διάρκεια και βάθος παγκόσμια οικονομική κρίση, και ειδικότερα η κρίση στην Ευρωζώνη, δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε όσα είχαμε προγραμματίσει για την Κύπρο και τους ανθρώπους της”.

Αποτιμώντας το έργο της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αύξηση των κοινωνικών παροχών, στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, την παραχώρηση 2.400 οικοπέδων για αυστοστέγαση, άλλων 580 οικοπέδων σε πρόσφυγες, και άλλων 670 οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, στο πασχαλινό επίδομα και στον κατώτατο μισθό.
“Είμαι πεπεισμένος ότι η αξία του συνολικού κυβερνητικού έργου, όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από την ισοπεδωτική κριτική που μας ασκείται, θα αναδειχθεί και θα αναγνωριστεί”, είπε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το “μεγαλύτερο κληροδότημα” της Κυβέρνησης στην Κύπρο και το λαό της είναι το φυσικό αέριο.
Σήμερα, συνέχισε, “η Κύπρος έχει ήδη εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και αναζητεί καινούρια σε άλλα πέντε. Έχουμε προωθήσει όλες τις διεργασίες για τη διαμόρφωση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την εξόρυξη, επεξεργασία, μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου”.

Όπως είπε, αυτές οι υποδομές έχουν μεγάλη σημασία για την αναθέρμανση της οικονομίας μας και ανέφερε ότι μόνο από την ανέγερση του τερματικού υγροποίησης, που αναμένεται να αρχίσει το 2015, υπολογίζεται να δημιουργηθούν 4 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
“Η πολιτική της Κυβέρνησης τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η προοπτική η Κύπρος να καταστεί προμηθεύτρια χώρα της Ευρώπης με φυσικό αέριο αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνησή του ενίσχυσε περαιτέρω τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, όσο καμιά Κυβέρνηση του τόπου, ενώ προχώρησε και στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ προώθησε γενικότερα τις σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Στα επιτεύγματα της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενέταξε την οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος, αλλά και τη λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος δημοσίων μεταφορών.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η ένταξη στον Μηχανισμό
———————————————————–
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση πως “η Κύπρος έστω και βαριά λαβωμένη από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, θα μπορούσε να αποφύγει την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται”.
“Ανεξαρτήτως των διαρθρωτικών προβλημάτων που για δεκαετίες ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία,”, είπε, “η Κύπρος –κατά γενική ομολογία ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών- δεν θα ήταν υποχρεωμένη να προσφύγει στο Μηχανισμό Σταθερότητας αν οι κυπριακές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία”.

“Η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος. Αυτό το παραδέχονται όλοι στην Ευρώπη και διεθνώς”, συνέχισε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως “η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μεγάλων κυπριακών τραπεζών, μας υποχρέωσε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό τον οποίο προσπαθήσαμε πάρα πολύ να αποφύγουμε”.

“Χωρίς να έχουμε καμιά ψευδαίσθηση για τις αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζει η τρόικα, θέσαμε ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη βασικών τομέων της οικονομίας μας, καθώς και σημαντικών θεσμικών κεκτημένων των εργαζομένων”, είπε.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “παρά τη συνεχή πίεση που ασκήθηκε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για υπογραφή άρον άρον του Μνημονίου, εμείς επιμέναμε μέχρι τέλους στη διαπραγμάτευση”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση διατηρήθηκε το κυριαρχικό δικαίωμα των αποφάσεων για τη διαχείριση του φυσικού αερίου, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων, που η τρόικα απαιτούσε να γίνουν αμέσως, αλλά και διαφυλάχθηκαν βασικές θεσμικές κατακτήσεις όπως είναι η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός.
“Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο περιλαμβάνει επώδυνες πρόνοιες, καταφέραμε να διατηρήσουμε ανοικτή την προοπτική σύντομα η χώρα μας να εξέλθει από τη στενωπό στην οποία έχει βρεθεί. Αυτή την προοπτική θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να την καλλιεργήσει και να την προωθήσει. Γι’ αυτό χρειάζεται διεκδικητικότητα, αλλά και ρεαλισμός”, συνέχισε.

Λέγοντας ότι ο ίδιος και η Κυβέρνησή του προσπάθησε για να πετύχει το καλύτερο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε όμως ότι “ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν κάναμε λάθη ή ότι δεν είχαμε παραλείψεις. Δεν υπάρχει, άλλωστε, κυβέρνηση στον κόσμο που να μην έχει διαπράξει λάθη ή δεν έχει παραλείψεις”.
“Αφήνω, όμως, στους πολίτες και στην Ιστορία να κρίνουν αν η Κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε δίκαια. Αν η κριτική ήταν καλοπροαίρετη και δημιουργική ή αν ήταν ισοπεδωτική, εξοντωτική και άδικη”, είπε και πρόσθεσε: “Δεν μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να χρεώνεται στην κυβέρνηση η ευθύνη για κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο πρόβλημα και ταυτόχρονα, για ό,τι θετικό να πιστώνονται οποιοιδήποτε άλλοι εκτός της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να φορτώνεται η οικονομική κρίση στην Κυβέρνηση παραγνωρίζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση και αποκρύβοντας τις καταστροφικές ευθύνες των τραπεζών και της εποπτικής αρχής”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ο ίδιος αντιμετώπισε τα προβλήματα και τις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά. “Και θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά γιατί έκανα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο για την Κύπρο μας”, συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος ως απλός πολίτης θα συνεχίσει να αγωνίζεται έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα και να απαλλαγεί από την κατοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα