Η Επιτροπή Προσφύγων εξέτασε εκτάκτως το θέμα Τύμβιου

13:03 12/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να αναγνωρίσει τον διακανονισμό Μάικ Τύμβιου – Τουρκίας για ανταλλαγή της περιουσίας του στα κατεχόμενα με τουρκοκυπριακή περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, καταβάλλοντάς του το ποσό των δεκατριών εκατομμυρίων προς αγορά του ανταλλαγέντος ακινήτου, συζήτησε σήμερα εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία κρίθηκε απαραίτητη μετά από τις εξελίξεις στην υπόθεση Τύμβιου προς ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Προσφύγων, ο Γενικός Εισαγγελέας της

Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν δημιουργεί κανένα προηγούμενο.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε πως από την ενημέρωση που είχαν τα μέλη διαπιστώθηκε ότι «η Κύπρος βρισκόταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση να μη σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που την αφορούσαν, αλλά παράλληλα να απαιτεί από την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε σχέση με την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Κυπρίων».

«Θεωρούμε», είπε, «ότι υπό τις περιστάσεις ήταν μια σωστή απόφαση που σίγουρα δεν δημιουργεί προηγούμενα ούτε και κανόνα για να μπορέσει κάποιος να τον ακολουθήσει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς ήταν ασφυκτικές οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και υπήρχε ο κίνδυνος και ενδεχόμενα για κυρώσεις που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν».

Κάλεσε τον προσφυγικό κόσμο να μελετήσει ξανά και να αξιολογήσει και τους προέτρεψε να μην απευθύνονται στη λεγόμενη επιτροπή των κατεχόμενων.

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας είπε πως θεωρεί ότι η πίεση και οι αυξημένες αιτήσεις που βρίσκονται ενώπιον του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών δεν οδηγούν σε καμιά περίπτωση στην κατάργηση του Φορέα. «Ο Φορέας είναι εκεί. Θα δούμε με ποιον τρόπο θα στηριχτεί ακόμα περισσότερο κι ήδη έχουμε υπόψη μας ότι προχωρούν σε τροποποιήσεις μετατροπές σχεδίων, όπως είναι η επιδότηση του επιτοκίου και για τα επαγγελματικά δάνεια, αυτό γινόταν και μέχρι τώρα για τα στεγαστικά δάνεια οπότε με διάφορους τρόπους θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από στήριξη του Φορέα», συμπλήρωσε η κ. Κουκουμά.

Αναφερόμενη σε σχόλια άλλων βουλευτών, οι οποίοι όπως είπε έκαναν λόγο για «προκλητική αδιαφορία της Κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε ξανά την προσφυγική πολιτική που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση, η οποία έχει σχεδόν τριπλασιάσει τις χορηγίες για τα στεγαστικά προγράμματα της και έχει παραχωρήσει πέραν των δύο χιλιάδων οικοπέδων σε προσφυγικές οικογένειες».

Επίσης, είπε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων βρίσκεται σε συνεννόηση με τις οργανώσεις ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας και μελετούνται διάφοροι τρόποι.
Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε πως έχουν καταλήξει σε υπόμνημα και εισηγήσεις τις οποίες θα συζητήσουν και κατά τους μήνες των καλοκαιρινών διακοπών θα

Keywords
Τυχαία Θέματα