Η ενεργός γήρανση αποδεικνύεται απαραίτητη για την Ευρώπη

16:27 28/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γήρανση δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αδράνεια, μη συμμετοχή, κατάπτωση ή προβλήματα υγείας. Η ΕΕ ανακήρυξε το 2012 ως Ευρωπαϊκό Ετος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών με στόχο να ενθαρρυνθούν οι Ευρωπαίοι ηλικιωμένοι πολίτες να παρατείνουν τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας

και να εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία για μακρότερο χρονικό διάστημα, παραμένοντας υγιείς και ανεξάρτητοι.

Με την πρωτοβουλία αυτή καλούνται οι πολίτες, οι πολιτικοί και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να εξετάσουν με ποιους τρόπους θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τους γηραιότερους πολίτες και θα ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών.

Η ΕΕ θεωρεί ότι στους μεγαλύτερους στην ηλικία εργαζόμενους πρέπει να προσφέρονται καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας μέσω βελτιώσεων στις συνθήκες εργασίας τους, οι θέσεις εργασίας πρέπει να προσαρμόζονται στην κατάσταση της υγείας τους και τις ανάγκες τους, πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα να επικαιροποιούν τις δεξιότητές τους και να τους δίδονται ουσιαστικά κίνητρα ώστε να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα με την επανεξέταση των συστημάτων φορολογίας και παροχών.

Επίσης, η συμβολή στην κοινωνία μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων που φροντίζουν για άλλους, συνήθως τους ίδιους τους γονείς τους ή τους/τις συζύγους και τα εγγόνια τους, συχνά παραβλέπεται, όπως και ο ρόλος τους ως εθελοντών. Το Ευρωπαϊκό Ετος επιδιώκει να διασφαλίσει μεγαλύτερη αναγνώριση των όσων προσφέρουν στην κοινωνία οι ηλικιωμένοι και να δημιουργήσει ευνοϊκότερες γι’ αυτούς συνθήκες. Αυτό θα συμβάλει και στη μείωση και πρόληψη της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων.

Ενεργός γήρανση σημαίνει, επίσης, ότι παρέχεται η δυνατότητα όσο προχωρούμε στην ηλικία να φροντίζουμε οι ίδιοι για την ζωή μας όσο το δυνατό περισσότερο. Η πρόληψη στον τομέα της υγείας και ένα περιβάλλον φιλικότερο για τους ηλικιωμένους (κτίρια, μεταφορές και υποδομές) θα επιτρέψουν στους γηραιότερους να παραμείνουν όσο το δυνατόν ανεξάρτητοι, θεωρεί η Κομισιόν.

Στην ΕΕ η αναλογία ηλικιωμένων αυξάνεται σταθερά σε σύγκριση με τη μερίδα νεότερων μελών. Από το 2012 και εξής, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα αρχίσει να μειώνεται, ενώ ο αριθμός όσων είναι ηλικίας άνω των 60 ετών θα αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, κατά περίπου δύο εκατομμύρια κάθε έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα