Επέστρεψε η Τρόικα στην Πορτογαλία

16:07 28/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επέστρεψε την Τρίτη η Τρόικα στην Πορτογαλία για να ελέγξει την πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού, οι οποίοι, ωστόσο, αποδεικνύονται μη επιτεύξιμοι και ίσως οδηγήσουν τη Λισαβόνα να αναζητήσει ευνοϊκότερους όρους.

Όπως πολλές υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, η Πορτογαλία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, η οποία επιδεινώνεται από τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό, που τέθηκε σε ισχύ

από τον Μάιο του 2011 καθώς η Λισαβόνα έλαβε σχέδιο διάσωσης, ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Πέμπτη, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η Κυβέρνηση θα χάσει πιθανότατα το στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% της παραγωγής το τρέχον έτος, εκτός και αν εξεύρει τρόπους να περιορίσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό.

Οι ελεγκτές από την Τρόικα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλλημα είτε να ζητήσουν μεγαλύτερη αυστηρότητα στην υλοποίηση των στόχων είτε να δώσουν κάποια περιθώρια χαλάρωσης στη Λισαβόνα.

Η Τρόικα θα μπορούσε επίσης στο τέλος των δύο εβδομάδων της επίσκεψης της να προτείνει ένα συνδυασμό και των δύο.

“Χωρίς νέα μέτρα, το έλλειμμα θα μπορούσε να ανέλθει σχεδόν 6,0% του ΑΕΠ”, το 2012, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas.

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να διατηρούν δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από 3,0% του ΑΕΠ και να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός ισορροπημένου ή ακόμη και πλεονασματικού προϋπολογισμού σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα