Η Ελληνική Προεδρία σε νέο γύρο συζητήσεων με την Ευρωβουλή για την τραπεζική ενοποίηση

19:02 18/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Το Συμβούλιο Υπουργών ΕCO-FIN έδωσε σήμερα προφορικά την απαραίτητη ευελιξία στην Ελληνική Προεδρία προκειμένου να επιταχύνει και να διευρύνει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Στις συζητήσεις φάνηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αντιρρήσεις στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ευρωβουλής, τουλάχιστον από τέσσερις χώρες (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία). Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν κατέστη δυνατόν να δοθεί μια νέα

επίσημη διαπραγματευτική εντολή στην Ελληνική Προεδρία. Ωστόσο, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω για να βρεθεί λύση.

Η Ελληνική Προεδρία θα προχωρήσει, έστω και χωρίς επίσημη εντολή, σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τους ευρωβουλευτές σε όλα τα ανοικτά θέματα τις επόμενες 2,5 βδομάδες, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν δυο καθοριστικά ραντεβού, στις 10 Μαρτίου στο Εurogroup και την επόμενη μέρα στο Συμβούλιο ΕCO-FIN. Στις συνεδριάσεις αυτές η Ελληνική Προεδρία θα έρθει με συγκεκριμένα σχέδια λύσης, που θα εξετάσουν τα κράτη μέλη και θα της δώσουν την επίσημη πλέον εντολή να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου ΕCO-FIN, Γιάννης Στουρνάρας χαιρέτησε την ευελιξία που επέδειξαν τα κράτη μέλη στη διάρκεια των δύο συνεδριάσεων, αλλά και την αποφασιστικότητα που εξέφρασαν στο να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελληνικής Προεδρίας να βρει συναινετική λύση τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και με την Ευρωβουλή.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, αφού ευχαρίστησε την προεδρία για τις προσπάθειές της χαρακτήρισε τις δυο συνεδριάσεις πολύ εποικοδομητικές, ενώ διαπίστωσε πνεύμα συνεργασία απ΄ όλους, και όπως είπε παρά το γεγονός ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Αισιόδοξος και ο Πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, ο οποίος προέδρευσε τη Δευτέρα το βράδυ στη συζήτηση που έγινε για την τραπεζική ενοποίηση σε επίπεδο Ευρωζώνης. Και αυτός διαπιστώνει τη βούληση για οριστική κατάληξη, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών σημειώθηκε προσέγγιση σε αρκετά θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα