Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλώνει ο Ελληνας ΥΦΥΠΕΞ

19:53 5/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, ανέπτυξε στη Βουλή των Ελλήνων, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προφανώς αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής μας αλλά και της Ευρώπης και προσφέρει τη δυνατότητα διαφοροποίησης

των ενεργειακών πηγών αλλά και των οδών διέλευσης, σημειώνοντας ότι «η εξαγωγή του φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος θα ενισχύσει τη συνεργασία των τριών χωρών δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές».

Επανέλαβε ότι το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τις παράκτιες χώρες δεν εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά διερευνάται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο θέσπισης αλλά και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της διεθνούς συμβάσεως για το δίκαιο της θάλασσας του 1982, προσθέτοντας ότι «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της, εξέλιξη που θα συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας αλλά και θα αποδειχθεί παράγοντας ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας «η Ελλάδα δεν απεμπολεί οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα και φυσικά η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Στο πλαίσιο αυτό η θέσπιση ΑΟΖ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο η χώρα μας είναι αποφασισμένη να ασκήσει μετά από καλή προετοιμασία στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της» και πρόσθεσε ότι έχουν δρομολογηθεί «συγκεκριμένες διαδικασίες για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
Επανέλαβε ότι το «casus belli», «είναι απαράδεκτη, αντίθετη με το χάρτη τον Ηνωμένων Εθνών αλλά και με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό το υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία στην τουρκική πλευρά επισημαίνοντας πως αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα-πρόσκομμα στην πλήρη ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πως η άρση του, καθώς και η συμμόρφωση της Άγκυρας με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με τις προβλέψεις του δικαίου της θάλασσας αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση κάθε σύγχρονου κράτους», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διασαφηνίσει προς κάθε πλευρά ότι επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Σχέσεις, όπως είπε, οι οποίες ωστόσο «αναπτύσσονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

Σεβόμαστε εμπράκτως την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και καλούμε σθεναρά και σταθερά την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Αυτό άλλωστε υπαγορεύεται από την επιλογή μας η εξωτερική πολιτική της χώρας να βασίζεται στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού τους διεθνούς δικαίου, με στόχο βεβαίως την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι η θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στον ελληνι

Keywords
Τυχαία Θέματα