Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία επί του ανακοινωθέντος και προσφέρει στήριξη

14:52 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με κοινή δήλωσή τους, καλωσόρισαν σήμερα τη συμφωνία των δύο ηγετών επί του κοινού ανακοινωθέντος και εκφράζουν την ετοιμότητα να διευκολύνουν τους όρους μιας λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Ειδικότερα, «η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις

για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος».

«Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διπραγματεύσεων», αναφέρουν.

Οι Πρόεδροι Μπαροζο και Βαν Ρόμπει συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

«Τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η ΕΕ είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», επισημαίνουν. Σύμφωνα με τους δύο Προέδρους, «η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της, στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θεωρούν πιο χρήσιμο». Με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα, παράλληλα η Κομισιόν θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την τ/κ κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου, τονίζουν.

Η ΕΕ στηρίζει επίσης τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μομέντουμ με στόχο τη λύση και προς όφελος του κυπριακού λαού. Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να εξετάσει με δημιουργικό τρόπο το πώς θα συμβάλει σ’ αυτό το στόχο με την προοπτική μια συνολικής λύσης, καταλήγει η δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα