Η ΕΕ επέκτεινε σημαντικά τις κυρώσεις της κατά του Ιράν

21:13 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΕ επέκτεινε σημαντικά τα περιοριστικά της μέτρα κατά του Ιράν στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Καθριν Αστον. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στο Συμβούλιο από την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

«Το Συμβούλιο επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εξέφρασε την ανάγκη όπως το Ιράν συμμορφωθεί

άμεσα με όλες τις διεθνείς του υποχρεώσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Αστον.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να εργαστεί για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα.

Η κ. Αστον σημείωσε ότι στόχος της ΕΕ παραμένει η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στον αποκλειστικά και μόνον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ παράλληλα να σέβεται το νόμιμο δικαίωμα του Ιράν για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της Συνθήκης για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.
«Οι σημερινές αποφάσεις έχουν στόχο τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα του Ιράν και τα έσοδα της ιρανικής κυβέρνησης από τα προγράμματα αυτά. Εχουν ως στόχο να πείσουν το Ιράν να συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας», είπε η κ. Αστον, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις δεν έχουν ως στόχο τον ιρανικό λαό.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο έλαβε περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ δεν επεξεργάζονται κεφάλαια που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ιρανικών τραπεζών, εκτός αν ρητά εγκριθεί εκ των προτέρων από τις εθνικές αρχές, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. «Υπό αυτές τις συνθήκες, το εμπόριο θα μπορεί να συνεχίσει», αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ακόμη την απαγόρευση εξαγωγών στο Ιράν περαιτέρω υλικών που να σχετίζονται με τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα της χώρας.

Το Συμβούλιο απαγόρευσε επίσης την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ιράν προς την ΕΕ. Αυτή η εισαγωγή αφορά την αγορά και τη μεταφορά του φυσικού αερίου, καθώς και οποιαδήποτε χρηματοδότηση και ασφάλιση που να σχετίζονται με τις δραστηριότητες αυτές.
Επιπλέον, το Συμβούλιο συμφώνησε να διευρύνει την υπάρχουσα απαγόρευση των εξαγωγών σε βασικό εξοπλισμό για τις ιρανικές βιομηχανίες πετρελαίου, αερίου και πετροχημικών.

Στις αποφάσεις της ΕΕ περιλαμβάνεται και αναφορά απαγόρευσης σε σκάφη που ανήκουν σε πολίτες ή εταιρείες της ΕΕ να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ή την αποθήκευση ιρανικού πετρελαίου και πετροχημ

Keywords
Τυχαία Θέματα