Η ΕΔΟΝ καταδίκασε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

20:06 20/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αντιφασιστική εκδήλωση καταδίκης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα πραγματοποίησε το απόγευμα η ΕΔΟΝ.

Σε ομιλία του στη συγκέντρωση ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος αναφέρθηκε σε πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου «ότι στην Κύπρο δε δρουν ακροδεξιά στοιχεία».

«Λες και αγνοούμε σαν κυπριακή κοινωνία ότι στην Κύπρο δρα και αδελφή οργάνωση της Χρυσής Αυγής,

το ΕΛΑΜ χρησιμοποιώντας μάλιστα τις ίδιες τακτικές και την ίδια μισαλλόδοξη ρητορεία» είπε.

Παράλληλα ο ΓΓ της ΕΔΟΝ ανέφερε ότι «είναι πραγματικά προκλητικό να δηλώνει στην Βουλή των Αντιπρόσωπων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ κ. Τορναρίτης ότι ‘οι δολοφόνοι δεν έχουν ιδεολογίες’» και πρόσθεσε ότι «είτε εθελοτυφλούμε, είτε άθελα ή θελημένα ο Συναγερμός κάνει πλάτες απενοχοποιώντας αυτούς που η ιδεολογία τους είναι ο φασισμός».

Συνέχισε λέγοντας ότι την πενταετία που μας πέρασε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα άνοιξαν την πόρτα στο φανατισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τον αντικομμουνισμό.

«Όταν όμως ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει τους αδερφούς των φασιστών της Χρυσής Αυγής σαν ‘καλά και μορφωμένα παιδιά’, τότε ας μην παριστάνουμε τους έκπληκτους όταν ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει Χρυσή Αυγή και στην Κύπρο» ανέφερε.

Ο κ. Καράμανος είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κυπριακός λαός έχει υποφέρει και υποφέρει ακόμη πολλά από τα φασιστικά ιδεολογήματα και αναφέρθηκε στο χουντοκίνητο φασιστικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’, σχεδιασμένο στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα λέγοντας ότι «στόχος της δεν είναι άλλος από το να διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα και κάθε τι προοδευτικό βρίσκεται στο δρόμο της».

«Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν νέο άνθρωπο, που απλούστατα είχε διαφορετική άποψη από εκείνη που εκπροσωπούν τα νεοναζιστικά κτήνη», είπε αναφερόμενος στον δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα.

Ο Χάρης Καράμανος επέρριψε ευθύνες στο καπιταλιστικό σύστημα, λέγοντας ότι «φασιστικά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή δεν είναι τίποτε άλλο παρά εντολοδόχοι του καπιταλισμού, πιόνια του ίδιου συστήματος που καλλιεργεί τη φτώχια και τη μιζέρια. Η ενίσχυση αυτών των κομμάτων δεν οδηγεί σε λύσεις αλλά σε σκληρά αδιέξοδα βαμμένα με το αίμα του εργαζόμενου λαού» είπε και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση των ΕΔΟΝιτών και των ΑΚΕΛιστών προς τον Ελληνικό λαό και τον κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο χώρο της ΠΑΣΥΔΥ, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Έπειτα πορεύθηκαν φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού, προς την Ελληνική Πρεσβεία.

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Κατσουρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα