Δίαυλος επικοινωνίας με την ΕΚΤ μετά τη συνάντηση Άσμουσεν – Τσίπρα στη Φραγκφούρτη

19:47 20/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αλέξης Τσίπρας και Γιοργκ Άσμουσεν θέλουν να συνεχίσουν το διάλογο που ξεκίνησαν στη Φραγκφούρτη, όταν μετά από πρωτοβουλία του Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, του Γερμανού Άσμουσεν, πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Στις

συνομιλίες που διεξήχθησαν στο κτίριο της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει σήμερα η Φωνή της Γερμανίας, συμμετείχαν ακόμη το Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας, ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην Τρόικα για την Ελλάδα, ο Κλάους Μαζούχ, ενώ σύντομη συνάντηση είχε ο κ. Τσίπρας και με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους και οι δύο εξέφρασαν την πρόθεσή να συνεχίσουν το διάλογο, ωστόσο διατύπωσαν διαφορετικές εκτιμήσεις, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Ο κ. Άσμουσεν δήλωσε ότι στην ΕΚΤ δεν είναι “τυφλοί” σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και προπαντός σε ό,τι αφορά τη νεανική ανεργία.

Παρά ταύτα, ο κ. Άσμουσεν επέμενε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα είναι “αποτελεσματικό” και ότι “διαπιστώνεται πρόοδος”.

Δήλωσε μάλιστα ότι μόλις χθες έλαβε στοιχεία “σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση για το δεύτερο τρίμηνο, στοιχεία τα οποία είναι θετικά και ενθαρρυντικά”, όπως είπε, για αυτό και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την παροχή στήριξης.

“Ζήτησα, λοιπόν, εκ μέρους της ΕΚΤ”, είπε ο κ. Άσμουσεν, “τη γενική στήριξη του προγράμματος. Ξέρω ότι υπάρχουν τρόποι, μέσα και εργαλεία στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο γενικός στόχος είναι κοινός: Να αποκαταστήσουμε σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να εξυγιάνουμε τον τραπεζικό τομέα, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να παρέχει πιστώσεις στην οικονομία”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλη έμφαση στους τρόπους και στα εργαλεία του προγράμματος, δηλαδή στις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, στις απολύσεις στο Δημόσιο και στους νέους φόρους.

“Μετά από τρία έτη”, είπε ο κ. Τσίπρας, “το πρόγραμμα παραμένει μη βιώσιμο, κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με το δημόσιο χρέος που αντί να μειώνεται, αυξάνεται”.

“Συζητήσαμε και καταθέσαμε”, πρόσθεσε, “τις δικές μας προτάσεις και θέσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στο πλαίσιο της λύσης που είχε δοθεί το 1953 για τη Γερμανία” και “αναπτύξαμε επίσης τις προτάσεις μας για την αναγκαία αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξη που θα μπορεί να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης”.

Στις πολυδιάστατες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, που σχετίζονται άμεσα με το φαινόμενο της ανόδου του νεοναζισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε σε μιαν πλατεία περιστοιχισμένη από τα πελώρια κτίρια γερμανικών και διεθνών Τραπεζών, που έχουν την έδρα τους στη Φραγκφούρτη.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Αντιπρόεδρος του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία επέκρινε μεταξύ άλλων την πρακτική της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών με χρήματα των φορολογούμενων και ως αρνητικό παράδειγμα ανέφερε την ελληνική Eurobank.

“Αυτή η Eurobank ανήκει στην πιο πλούσια ελληνική οικογένεια, στους δισεκατομμυριούχους Λάτση, οι οποίοι δεν μένουν άλλο στην Ελλάδα αλλά στη Λίμνη της Γενεύης”, δήλωσε η κ. Βάγκενκνεχτ.

“Ας έχουν εκεί ζωή χαρισάμενη. Αυτή η Eurobank έχει πάρει για την ανακεφαλαιοποίησή της 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δικούς μας φόρους για να μην τα χρεωθεί η οικογένεια Λάτση. Ας μου εξηγήσει τώρα κάποιος γιατί θα κατέρρεε το ευρώ εάν θα έχανε η οικογένεια Λάτση με τα δισεκατομμύριά της ένα μέρος της περιουσίας της”, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας προέβη σε ένα θετικό απολογισμό της επίσκεψής του, δηλώνοντας ότι “πολύ σύντομα θα έχουμε στην Ελλάδα μια νέα Κυβέρνηση, η οποία θα διεκδικήσει ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι τη συνέχεια της λιτότητας και ενός προγράμματος που έχει αποδειχθεί ότι είναι βαρέλι δίχως πάτο”.

“Η διαμόρφωση της γερμανικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης”, είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, “θα είναι καθοριστική στον αγώνα και στην προσπάθειά μας να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα