Η άτυπη συνάντηση με Έρογλου αποδεικνύει τη βούληση της ε/κ πλευράς, λέει ο Αν.ΚΕ στον LGR

18:00 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η άτυπη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου την ερχόμενη Δευτέρα αποδεικνύει περίτρανα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά, εννοεί αυτά που λέει για τη λύση του Κυπριακού και ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να εμπλακεί σε ένα σοβαρό διάλογο», ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη θετική ανταπόκριση του Τ/κ ηγέτη για τη συνάντηση.

Αναφέρθηκε

στο αδιέξοδο που υπάρχει τους τελευταίους δύο μήνες στον καταρτισμό κοινής διακήρυξης, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Μαυρογιάννη και Ερτούγ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπήρξε μια οπισθοδρόμηση» και «μια στρεψοδικία» εκ μέρους της τ/κ πλευράς.

Με γνώμονα αυτή την αποτυχημένη συνάντηση, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλία για ανεπίσημη συνάντηση με τον κ. Έρογλου.

Είπε ότι την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου ο κ. Έρογλου του μετέφερε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του επισήμανε ότι είναι επάναγκες να βρεθεί κοινή γλώσσα για την κοινή διακήρυξη και ότι θα ήταν καλό να συναντηθούν.

Συμπλήρωσε ότι ο κ. Έρογλου ανταποκρίθηκε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης μια επιστολή, στην οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να βρεθούν ανεπισήμως με τον Τ/κ ηγέτη και χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δουν εάν μπορούν μαζί με τους συνεργάτες τους να βρουν κοινή γλώσσα για μια κοινή διακήρυξη.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει επίσημη συνάντηση υπό τα Ηνωμένα Έθνη, που ουσιαστικά θα σηματοδοτεί την περεταίρω διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας για το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν οι βασικές αρχές της λύσης του Κυπριακού, πριν την έναρξη του διαλόγου, ώστε, όπως είπε «να μην είναι διάλογος κωφών», με αμφιλεγόμενες και αμφίσημες διατυπώσεις, αλλά να έχει προοπτική επιτυχίας.

Μιλώντας για «διελκυστίνδα» στο θέμα της κοινής διακήρυξης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά «δεν κάνει πίσω». Είπε ότι η άτυπη συνάντηση είναι μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία «ο καθείς αντιλαμβάνεται πόση σημασία έχει» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να αποδείξουμε ότι εννοούμε αυτά που λέμε».

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες από τη συνάντηση αυτή, με φόντο τις δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού ότι «δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος» ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη δήλωση προκλητική και αναφέρθηκε σε αναδίπλωση των δηλώσεων του κ. Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα.

Είπε τέλος ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα όσα λέγονται σε Άγκυρα και Λευκωσία και ελπίζει ότι στη συνάντηση της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πείσει τον κ. Έρογλου για την ανάγκη να καθοριστεί το πλαίσιο για τον διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα