Η αντιμετώπιση του χρήστη ναρκωτικών στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

16:28 30/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πολιτεία, η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα σε όσους καθημερινώς θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους για να μπορέσουν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση που αφορά τα ναρκωτικά, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Σε σημερινές του δηλώσεις μετά την επίσκεψη του στην ΥΚΑΝ, ο κ. Νικολάου είπε ότι ανέλυσε τις βασικές προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης.

«Μια προτεραιότητα μας είναι η αντιμετώπιση του χρήστη ναρκωτικών. Θέλουμε οι χρήστες ναρκωτικών να τους δίδεται η ευκαιρία να μπορούν

να τύχουν θεραπείας σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα, τα οποία να μπορούν να προσφέρουν ανοικτά ή κλειστά προγράμματα θεραπείας. Θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που καταλήγουν στη χρήση ναρκωτικών είναι ασθενείς και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «επεξήγησα τις προτεραιότητες μας στα στελέχη της ΥΚΑΝ, καθόσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της καταστολής των ναρκωτικών”, προσθέτοντας ότι “δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την εμπορία των ναρκωτικών».

«Πρέπει μέσα από συστηματικές επιχειρήσεις να δείξουμε ότι δεν μπορούν κάποιοι να πιστεύουν ότι απολαμβάνουν ασυλία στον τόπο μας. Οι έμποροι των ναρκωτικών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, ουσιαστικά, τη δίνη του νόμου και να οδηγηθούν κάποιοι ενώπιον των δικαστηρίων. Σήμερα δυστυχώς οι αιτίες οι οποίες προκαλούν τη χρήση των ναρκωτικών και επαυξάνουν τη δραστηριότητα αυτή από τους εμπόρους είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω και των οικονομικών προβλημάτων ή κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτού του τόπου, φαίνεται να βρίσκονται σε μιαν αυξητική τάση. Αυτό καταδεικνύεται μέσα και από τις πολλές υποθέσεις, οι οποίες εξιχνιάζονται από πλευράς της ΥΚΑΝ. Γι’ αυτό το λόγο εκείνο το οποίο επεξήγησα σήμερα είναι το πώς θα βελτιώσουμε τις ικανότητες μας, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες των μελών μας», συμπλήρωσε.

“Ενισχύοντας”, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «μέσα από την εκπαίδευση, τη συστηματική παρακολούθηση, την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των μελών, των πρακτικών εφαρμογών, προβλημάτων, αδυναμιών, αλλά και δυνατών σημείων, τα οποία διαπιστώνουμε, να γινόμαστε όλοι κοινωνοί στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τις επιχειρήσεις μας, αλλά και την ίδια ώρα, επισήμανα ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους και θα προχωρήσουμε άμεσα στην προώθηση συγκεκριμένων νομοθεσιών, όπως είναι η νομοθεσία για τους υπό κάλυψη αστυνομικούς όταν αυτοί δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις που αφορούν τα ναρκωτικά, αλλά και η νομοθεσία που αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις».

«Μπορεί η Βουλή, πριν πέντε χρόνια περίπου, να τροποποίησε το Σύνταγμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτιστεί η σχετική νομοθεσία που θα επιτρέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και η οποία συνδιάλεξη να μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον των δικαστηρίων. Γιατί μόνο μέσω των παρακολουθήσεων και της συστηματικής αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, τη μαρτυρία, η οποία απαιτείται για να δούμε να οδηγούνται στα δικαστήρια πρόσωπα τα οποία επιδίδονται στην εμπορία των ναρκωτικών», ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως επισήμανε κάποια προβλήματα τα οποία καταγράφονται «μέσα από τις επιχειρησιακές μας δραστηριότητες, αλλά και από τις ίδιες τις υποθέσεις, οι οποίες παρουσιάζονται ενώπιον των δικαστηρίων, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά και την ίδια ώρα να αναπτύξουμε και να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις συνεργασίας που έχουμε με άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους, όπως είναι τα τελωνεία και οι έλεγχοι που γίνονται στις εισόδους και εξόδους του κράτους».

Είπε ότι θα πρέπει «οι έλεγχοι να γίνονται πιο αποτελεσματικοί, ώστε να αρχίσουμε να περιορίζουμε όσον το δυνατό περισσότερο γίνεται τις περιπτώσεις που κάποιοι επιχειρούν να φέρουν ναρκωτικά από το εξωτερικό στον τόπο μας”.

“Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα, έτσι σήμερα έδωσα ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η πολιτεία, η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα σε όλους αυτούς οι οποίοι καθημερινώς θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους για να μπορέσουν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση που αφορά τα ναρκωτικά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα