Λουκαΐδης για Ερευνητική επιτροπή:«Την απασχολεί αν έκανε αίτηση για δάνειο η Ομόνοια»

16:28 30/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παρά την έντονη αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας, η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία συνεχίζει να ασχολείται με τη δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, παραγνωρίζοντας τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που στέρησε ή επιδίωξε να στερήσει η τότε αντιπολίτευση από τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος διερωτήθηκε πότε επιτέλους η Ερευνητική Επιτροπή θα ασχοληθεί

με τα πραγματικά αίτια της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου.

«Την απασχολεί», ανέφερε, «αν έκανε αίτηση για δάνειο η Ομόνοια, αλλά και γιατί το ΔΗΚΟ παρέμεινε στο κυβερνητικό σχήμα, αφού διαφωνούσε στο εθνικό και την οικονομία».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «μέχρι και αυτή την ώρα δεν απασχολεί την Επιτροπή πώς προέκυψαν οι τεράστιες ζημιές των τραπεζών, πώς προέκυψε η διάσωση με ιδίους πόρους (bail- in) και το κούρεμα καταθέσεων στο Eurogroup του Μαρτίου, πώς φτάσαμε στην κακή και ασύμφορη συμφωνία, κατά το ΔΗΣΥ, του ξεπουλήματος των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ποιοι και γιατί είχαν προνομιακή πληροφόρηση και απέσυραν εκατομμύρια πριν το κούρεμα, καθώς και για το πώς και γιατί επιτράπηκε ο διπλασιασμός του τραπεζικού τομέα σε μια πενταετία με την επέκταση στην ελληνική οικονομία να προσεγγίζει δυο φορές την οικονομία της Κύπρου».

O Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη προκαλεί βάναυσα τη νοημοσύνη του κυπριακού λαού, όταν με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει την ανάγκη για μείωση του κρατικού μισθολογίου, φτάνοντας μέχρι και την εξαγγελία απολύσεων εργαζομένων, όπως πρόσφατα δήλωσε ο κ. Χάσικος για το ΡΙΚ».

«Την ώρα που γίνονται αυτές οι εξαγγελίες», είπε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση πρώτοι τις παραβιάζουν, εφαρμόζοντας δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ρωτούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση πώς συνάδει με τις διακηρύξεις τους η απόφαση για πρόσληψη συνεργατών των Υπουργών, όταν σε εποχές παχιών αγελάδων, οι Υπουργοί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αρκούνταν σε αποσπάσεις δημόσιων λειτουργών».

Διερωτήθηκε «με ποια κριτήρια, ποιες διαδικασίες και ποιους μισθούς και ωφελήματα είναι που προσλαμβάνονται αυτοί οι Υπουργικοί συνεργάτες και πώς συνάδει με τις θεωρητικές διακηρύξεις της Κυβέρνησης η δημιουργία πρόσθετου αριθμού Επιτρόπων, που δεν υπήρχαν επί άλλης κυβέρνησης, με πιο πρόσφατη τη χθεσινή ανακοίνωση της πλήρωσης θέσης Επιτρόπου Εθελοντισμού;».

Συνέχισε λέγοντας: «Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ποιος είναι ο μισθός και τα ωφελήματα τους; Είναι αλήθεια ότι η αμοιβή τους φτάνει τις 6000 ευρώ μηνιαίως ενώ δύναται να τους παραχωρηθεί και αυτοκίνητο; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των νέων επιτροπών και γιατί αυτές οι αρμοδιότητες δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε υφιστάμενα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, δεδομένης της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών; Πώς συνάδουν οι πράξεις με τις θεωρητικές διακηρύξεις της κυβέρνησης, μετά από την πρόσληψη τεσσάρων δημοσιογράφων στο Προεδρικό, ως συμβούλων;».

Επίσης, διερωτήθηκε «γιατί χρειάζεται ο κυπριακός λαός να πληρώνει για τόσο μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και δεν αρκούσε μικρότερος αριθμός, ποιά είναι επιτέλους τα καθήκοντα τους και ποιες οι αμοιβές και τα ωφελήματα τους, γιατί η κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία νέων θέσεων υφυπουργείων στην παρούσα τραγική οικονομική συγκυρία, όταν η Κύπρος μπόρεσε να διέλθει με απόλυτη επιτυχία την Προεδρία της Ε.Ε., χωρίς την ύπαρξη των υφυπουργείων που σήμερα εισηγείται η κυβέρνηση και πόσο είναι το συνολικό κόστος για τον Κύπριο φορολογούμενο από τις νέες θέσεις που δημιούργησε η προτίθεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με προφανή στόχο το βόλεμα ημετέρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα