Η Delek Drilling θέλει συμμετοχή στο τερματικό

15:52 10/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συμμετοχή στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου θέλει η ισραηλινή Delek Drilling, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Γκιντεόν Τάντμορ, Πρόεδρο της Delek Drilling και Εκτελεστικό Διευθυντή της Avner, οι οποίες κατέχουν το 30% του οικοπέδου 12, και τον Πρόεδρο του ομίλου Delek, Γιτζάκ Τσιούβα, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.

Σύμφωνα

με πληροφορίες η Delek Drilling θέλει συμμετοχή στο τερματικό, καθώς θεωρεί ότι η Κύπρος θα καταστεί στο μέλλον ενεργειακός κόμβος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα καθόλου το ποσοστό συμμετοχής της ισραηλινής εταιρείας στο τερματικό και ότι αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Είπε επίσης ότι από πλευράς της η εταιρεία αναφέρθηκε στα ποσά με τα οποία δύναται να επενδύσει στην Κύπρο.

Ο κ. Λακκοτρύπης διευκρίνισε ότι η συμμετοχή της Delek Drilling στο τερματικό αφορά συγκεκριμένα την υγροποίηση του αερίου από το οικόπεδο 12, ενώ, όπως είπε, συζητήσεις γίνονται και για άλλα κοιτάσματα, ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί.

Ο Υπουργός είπε ότι αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε και «η επίσπευση των διαδικασιών για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και συγκεκριμένα την ανάπτυξη του, ούτως ώστε να καταστεί δυνατό να προχωρήσουμε σε εξαγωγές το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, ο Υπουργός απάντησε ότι η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι εντός δύο εβδομάδων θα παρουσιάσει στην Κυβέρνηση επιπλέον σχεδιασμούς που αφορούν κυρίως τεχνική λύση.

Κατά τη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε, σύμφωνα με τον Υπουργό, τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει τάχιστα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η απόφαση για κατασκευή του τερματικού είναι τελεσίδικη και ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους της Κύπρου αρχίζουν τώρα «για να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία είναι στενά, αλλά τηρούνται», όπως είπε.

Σε ερώτηση αν θα υπογραφεί ξεχωριστό Μνημόνιο με τη Delek , ο Υπουργός είπε ότι θα είναι το ίδιο Μνημόνιο που θα υπογραφεί με τη Noble.

Keywords
Τυχαία Θέματα