Γιορτάστηκε στη Νέα Υόρκη η επέτειος της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ

09:12 7/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Παροικία της Νέας Υόρκης τίμησε χθες την επέτειο έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου, διοργανώθηκαν από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, ξεκίνησαν με μνημόσυνο για τους ήρωες του αγώνα της ΕΟΚΑ, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, από τον επίσκοπο Ζήλωνα Σεβαστιανό, παρουσία των διπλωματικών αρχών της Κύπρου

και της Ελλάδας και εκπροσώπων οργανισμών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε η Επίτροπος για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων Καίτη Κληρίδη.

Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση μνήμης με ποιήματα και τραγούδια που επιμελήθηκε ο Πόλυς Κυριάκου.
Μιλώντας στην εκδήλωση, η Καίτη Κληρίδη υπογράμμισε ότι αποτίουμε φόρο τιμής προς τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου κι έκανε μια ιστορική αναδρομή από την έναρξη του αγώνα, μέχρι και την ανεξαρτησία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συμβολή του αείμνηστου πατέρα της Γλαύκου Κληρίδη, ως αγωνιστή της περιόδου αυτής.

Η κ. Κληρίδη διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του κυπριακού, η οποία θ` αντέξει στο χρόνο και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών, σε μια ευρωπαϊκή, ευημερούσα Κύπρο, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής κι όπου όλοι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα να επιτρέψουν στα σπίτια τους.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, κατέληξε η Καίτη Κληρίδη, θα θέλαμε να είμαστε μαζί και να ενώσετε μαζί μας και τη δική σας φωνή ώστε όλοι ενωμένοι να δώσουμε το αγώνα για λύση και επανένωση της Κύπρου μας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Γιώργος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι “ακολουθούμε το παράδειγμα των ηρώων της ΕΟΚΑ με στόχο το τερματισμό της εισβολής και κατοχής και επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους” . Ας ελπίσουμε- τόνισε- ότι του χρόνου το εθνικό θέμα θα είναι σε καλύτερο σημείο από σήμερα. Τα διδάγματα του αγώνα σημείωσε μας αναθέτουν τρεις υποχρεώσεις: Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να ξεχάσει ή να επαναπροσδιορίσει το ζήτημα και οι αντιπρόσωποι σας στην Ουάσιγκτον να γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι για σας το εθνικό ζήτημα της Κύπρου.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου, ανέφερε ότι οι άνθρωποι στην ζωή τους έχουν υψηλούς σκοπούς, αλλά όταν ο σκοπός είναι η απελευθέρωση της πατρίδας και την αναλαμβάνουν νέα αμούστακα παιδιά με προσωπική θυσία αψηφώντας το κίνδυνο, τότε αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο κ. Φιλίππου εξήρε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ οι οποίοι διακρίθηκαν για το υψηλό τους φρόνιμα, την αγάπη τους προς την πατρίδα και για την πνευματικότητα τους. Τόνισε ότι οι θυσίες των ηρώων του 55-59 αποτελούν παράδειγμα και φάρο καθοδήγησης των νεώτερων γενιών.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσέντας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, είπε ότι τιμούμε σήμερα αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου. Δυστυχώς-πρόσθεσε- 60 χρόνια μετά και 40 χρόνια από την εισβολή του 1974 ο αγώνας αυτός συνεχίζεται. “Είμαστε εδώ γιατί ο Ελληνισμός της Κύπρου είναι ακόμα σε επικίνδυνη τροχιά και πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε και αγωνιζόμαστε”.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε ότι η θυσία των ηρώων της ΕΟΚΑ έγινε για την ελευθερία της πατρίδας, για δικαιοσύνη και για όλες αυτές τις αξίες και ιδανικά τα οποία και οι ίδιοι ως Αμερικανοί υπήκοοι πρεσβεύουν. Πρόσφατα είδαμε- είπε – τον Πρόεδρο Ομπάμα και του υπενθυμίσαμε ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή για 40 χρόνια. Θα συνεχίσουμε, κατέληξε, όλοι μαζί τον αγώνα που άρχισαν οι ήρωες του `55, μέχρι να δούμε την Κύπρο ελεύθερη.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσεκερίδης, είπε ότι σήμερα στην γιορτή της επετείου αυτής θυμόμαστε και παίρνουμε διδάγματα από τους ήρωες της ΕΟΚΑ. Ο αγώνας- είπε- συνεχίζεται και σύνθημα μας πρέπει να είναι ότι 40 χρόνια εισβολής και κατοχής είναι πάρα πολλά .

Παρέστη επίσης ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μενέλαος Μενελάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα