Για νέα αρχή στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου μιλά η Oomen-Ruijten κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό

20:36 30/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση ότι στις 5 Δεκεμβρίου (στην 73η Σύνοδο της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ) θα γίνει μια νέα αρχή για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και με την λύση του Κυπριακού θα γίνει εφικτό το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 (για τη δικαστική εξουσία, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια), εξέφρασε η εισηγήτρια για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ria Oomen-Ruijten

μετά από συνάντησή της στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτή, Εγκεμέν Μπαγίς.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Oomen-Ruijten μίλησε για μια νέα αρχή στο θέμα του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων, που έχουν φτάσει σε ένα νέο επίπεδο, «επειδή για την Τουρκία είναι περισσότερο σημαντικό να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν την δικαιοσύνη, τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου».

Η Ευρωβουλευτής εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι σε περίπτωση που αρχίσουν στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο, θα μπορέσουν να βελτιωθούν όλα.

Και ο Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε την 5η Δεκεμβρίου σημείο καμπής για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, σημειώνοντας πως τρία χρόνια μετά θα ανοίξει ένα νέα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας του στην Ένωση. Είναι σημαντικό, συνέχισε, ότι η έκθεση προόδου να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, λέγοντας ότι όλοι γνωρίζουν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24. Τα 27 μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν την Τουρκία, το μόνο πρόβλημα είναι το 28ο μέλος, υποστήριξε.

Σε περίπτωση που υπάρχει στην Κύπρο μια συνολική λύση, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, θα αρθούν τα εμπόδια για το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων και αυτό θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πρόοδο της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα