Υπέρ της άμεσης έναρξης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με σεβασμό στη βάση, ΑΚΕΛ – ΡΤΚ

19:44 30/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη κατάσταση αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και στις προσπάθειες έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος για την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών επικεντρώθηκε η ωριαία συνάντηση αντιπροσωπειών των κομμάτων ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, υπό τους Άντρο Κυπριανού και Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, που έγινε σήμερα στα γραφεία του τ/κ κόμματος.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση,

με σεβασμό στη βάση των διαπραγματεύσεων όπως αυτή περιγράφεται στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια- Ταλάτ και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής, έτσι που αυτές να επικεντρωθούν στα θέματα που απέμειναν.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά προς επίτευξη συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο κ. Γιοργκαντζίογλου είπε ότι ΡΤΚ και ΑΚΕΛ είναι δύο κόμματα που πιστεύουν στην λύση και αξιολόγησαν το πώς μπορούν να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα. «Ήταν μια καλή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην λύση του προβλήματος. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συζήτησαν το πώς μπορούν να είναι υποβοηθητικοί στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, τονίζοντας ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα των ΗΕ, που θα οδηγήσει σε ένα ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Το ΑΚΕΛ, είπε, θα κάνει το καλύτερο ώστε η ευκαιρία αυτή να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Κύπρο και τον λαό της. Συμφώνησαν, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, με το ΡΤΚ να συνεχίσουν τις συναντήσεις ώστε να βοηθήσουν την διαδικασία των συνομιλιών. Υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο κοινότητες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση θα βοηθήσει δίδοντας ώθηση στην οικονομία.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην αντιπροσωπεία του ΡΤΚ, παρευρίσκονταν και γγ διεθνών σχέσεων και «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί.

Keywords
Τυχαία Θέματα