Γερμανία: Φοροφυγάς ο ταμίας της Μέρκελ

22:18 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μπορεί η Γερμανία να επιζητά διαφάνεια από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρώντας ότι είναι ο μέγας πολέμιος της φοροδιαφυγής, όμως, ακόμα και ο ίδιος ο ταμίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο «μαύρο» χρώμα του χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Χέλμουτ Λίνσεν, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου, εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και κατηγορείται πως έκρυψε το ποσό των 550.000 δολαρίων

«σε φορολογικούς παραδείσους Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής».

Έπειτα από την αποκάλυψη ο Λίνσεν ανακοίνωσε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας στην Bild: «Αποφάσισα για το συμφέρον του κόμματος και της οικογένειάς μου να ζητήσω από την επικεφαλής του κόμματος να εκλέξει νέο ταμία».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Stern» ο ταμίας του CDU από το 1997 διατηρούσε εταιρεία-φάντασμα στις Μπαχάμες, την οποία έκλεισε το 2001 για να την ανοίξει εκ νέου στον Παναμά, μέσω της οποίας κατέθεσε το ποσό των 550.000 δολαρίων σε τράπεζα του Λουξεμβούργου, που υποστηρίζει ότι προήλθε από κληρονομιά, της οποίας είχε πληρώσει τους φόρους, κάτι που δεν πείθει, όμως, τη γερμανική αντιπολίτευση.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές εντοπίστηκαν το 2010 σε ένα CD με τραπεζικά δεδομένα το οποίο είχε υποκλαπεί από την τράπεζα HSBC και στη συνέχεια είχε αγοραστεί από τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Στη συνέχεια ξεκίνησε δικαστική έρευνα για φοροδιαφυγή εναντίον του Λίνσεν, η οποία εγκαταλείφθηκε το 2012, καθώς το αδίκημα είχε παραγραφεί.

Ο Λίνσεν συμπλήρωσε, δε, ότι το να διατηρεί κάποιος χρήματα στο εξωτερικό δεν απαγορεύεται και επανέλαβε ότι δεν το έκανε για να αποφύγει τους φόρους.

Όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι και ο υφυπουργός, Αντρέ Σμιτς, αλλά και η φεμινίστρια ακτιβίστρια Αλις Σβάρτσερ απέφευγαν να πληρώνουν φόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα